Wpis z mikrobloga

Mircy - są jakieś programowalne moduły GSM? Pokroju ESP8266 tylko z komunikacją po GSM (SMS/GPRS)? Znalazłem "TTGO t-call V1.3" i w sumie spełnia moje wymagania, ale że nie jestem w temacie to pytam, czy to jedyna opcja, czy są inne warte uwagi? Ogólnie potrzebuję jakiegoś modułu posiadającego GPIO z komunikacją telefoniczną.

#elektronika #arduino #mikrokontrolery #iot #esp8266
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@To_ja_moze_pozamiatam: No tutaj to mogę tylko powiedzieć, że kupiłem kiedyś jakiś używany moduł z bodajże SIM300 (to jakieś wieki temu) na pokładzie i działało to spoko - obsługiwało się UARTem za pomocą komend AT - więc w tym wypadku mogę polecić. Jedyne o czym tam trzeba było pamiętać to spory kondensator na zasilaniu, bo moduł pobierał impulsowo momentami sporo prądu.

Teraz człowiek stary i leniwy, więc chcę iść na skróty
  • Odpowiedz
@BotRekrutacyjny: Dobra, przyszło od majfrendów. W sumie jak się tak zastanowić to ten TTGO T-CALL to po prostu jest płytka z ESP32 + SIM800L. No i jak pisałem o SIM300, że działało to tutaj - również działa.

Z tego co widzę są 2 gotowe liby do obsługi - TinyGSM & Adafruit FONA. Chyba będę używał tę drugą (umożliwia odbieranie SMS itp). Dodatkowo jest fajny przykład all-in-one w tym libie i
  • Odpowiedz