Hyperion jest fajny? Dotychczas czytałem tylko Lema i ksiązki w tematyce star wars bo mnie to interesowało. Próbowałem też czytać Fundację jak widziałem niedawno że ma wyjść serial ale jakoś bez szału i szybko przerwałem.
@NewBlueSky: jest świetny choć kolejne części trochę słabsze, kończę właśnie Ilion tegoż autora i też całkiem całkiem (Drood i Terror to wg mnie słabizna)
@NewBlueSky: Fajny, Trzeba czytać część I i II bo to całość. Część III i IV są opcjonarne, tam akcja ma miejsce 500 lat po wydarzeniach z I/II. #hyperion
@NewBlueSky: Najlepsza seria scifi na świecie, gorąco polecam. Nie zagłada a Upadek. Czytaj wydania Artefakty wydawnictwa MAG, poprzednie tłumaczenia są fatalne.
@NewBlueSky: Hyperion absolutnie do przeczytania! Nie podzielam jednak zdania innych mirków, że ostatnie części są słabe - miejscami przydługie, ale na dobrym poziomie i fajnie odkręcają wątki pierwszych części.
czyli jest spoiler xD bo juz widziałem ze 2 ksiazka się nazywa Zagłada Hyperiona
To nic nie znaczy akurat
Część III i IV są opcjonarne, tam akcja ma miejsce 500 lat po wydarzeniach z I/II
3 i 4 dzieją się 300 lat po pierwszej dylogii ale są kontynuacją i są mocno powiązane z poprzednimi. Nawet jedna zagadka z pierwszej części jest dopiero wyjaśniona w 3 chyba
@NewBlueSky: Hyperion mnie rozczarował. Przeczytałem kilka lat temu i zastanawiałem się skąd te zachwyty. A kilka tygodni temu przeczytałem ją 2 raz, bo tłumaczyłem sobie to tym, że może wtedy nie miałem nastroju do SF. Ale tym razem też mnie ta książka rozczarowała. 1 czy 2 fajne opowieści a reszta to dłużyzna. Przytoczyłeś Lema i "Solaris" bije Hyperion na głowę
@Maly_Jasio: Bo to bardziej jak jakieś religion fiction niż science xD Ja tyle razy zasnąłem na audiobooku, że nadal do końca nie ogarniam o co tam chodziło a drugą część tylko nadgryzłem i wyplułem xd
@Endrius: Kilka razy sparzyłem się na hitach, które miały mnie zachwycić a tylko mnie wynudziły lub co najwyżej nie zachwyciły. Tak było np. z Metro 2033. Ok, koncept bardzo fajny, ale przez pół książki idą sobie przez tunel i nic się nie dzieje. Spotkali jakiegoś gościa po drodzę, który zaczął filozofować. Po tym nie doczytałem do konca, nie dałem rady. Rozczarowałem się też książką już nie z gatunku SF pt "Grona
Próbowałem też czytać Fundację jak widziałem niedawno że ma wyjść serial ale jakoś bez szału i szybko przerwałem.
#ksiazki #scifi
dzieki
Nie zagłada a Upadek. Czytaj wydania Artefakty wydawnictwa MAG, poprzednie tłumaczenia są fatalne.
Czytaj I-II, albo I-IV
Komentarz usunięty przez autora
To nic nie znaczy akurat
3 i 4 dzieją się 300 lat po pierwszej dylogii ale są kontynuacją i są mocno powiązane z poprzednimi. Nawet jedna zagadka z pierwszej części jest dopiero wyjaśniona w 3 chyba
Przytoczyłeś Lema i "Solaris" bije Hyperion na głowę
Bo to bardziej jak jakieś religion fiction niż science xD Ja tyle razy zasnąłem na audiobooku, że nadal do końca nie ogarniam o co tam chodziło a drugą część tylko nadgryzłem i wyplułem xd