Wpis z mikrobloga

czy jak dekarz podaje mi cenę wymiany blachodachówki za metr, a dachu jest 200m2 to mam to traktować jako calkowity, kompleksowy koszt? czy rynny, malowanie stolarki i inne liczy się osobno?

Pytam jak zwyczajowo się to wycenia, bo koleś polecił dostawce blachodachówki, gdzie ceny są zawyzone, chce dodatkowo przyciąć. chce się z nim dogadać ile ostatecznie chce.

#dom #budownictwo #dekarstwo #budowadomu
bgjm - czy jak dekarz podaje mi cenę wymiany blachodachówki za metr, a dachu jest 200...

źródło: comment_1592904829564ebdTV25hjzIp5bRHZ1c.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bgjm: a z towarem różnie bywa i tu też dobrze sprawdzić, bo może być tak, że nawet gdy dekarz "kombinuje na towarze", to ta opcja mimo wszystko będzie dla ciebie korzystniejsza (nie martwisz się o dostawy, o to, że brakło trzech płyt i robota stoi), a i cenowo niekoniecznie gorsza - dekarz może mieć w lokalnym składzie rabat, którego Ty w życiu nie dostaniesz na takim poziomie, nawet jeśli o
  • Odpowiedz
@bgjm jak pracowałem na dachach w Polsce to między nami(dekarzami) a hurtownia była umowa że jak od nas przyjdzie klient po blachę to później oni nam jakiś dach dają itp. Co do ceny to się pytasz cena całkowita z metra czy cena krycia plus cena obróbek plus cena wstawienia okien itd. Najlepiej się liczy jak dostaniesz cenę całkowita z m2 po pokazaniu projektu. Piszesz umowę co wchodzi w koszt i elo.
  • Odpowiedz
@bgjm: 50pln/m2 to uczciwa cena za robociznę kompletnego pokrycia (rynny, obróbka kominów, okien itp), kompletnego pokrycia na którym aktualnie jest papa.
  • Odpowiedz
@Popularny_mis: Tutaj są dwie szkoły. Ja jestem zwolennikiem tego ze rury montuje się po elewacji, z dwóch względów 1) przy krzywych ścianach nie wiadomo czy panowie od elewacji będą prostować narożniki czy nie i później wychodzi to słabo jak rura jest w pionie idealnie a optycznie wydaje się krzywo. 2) jak mamy orynnowanie metalowe to każde, nawet najbardziej delikatne ściąganie rur spadowych je rysuje.

Ja zostawiam w depozycie 200pln i
  • Odpowiedz
@dzazzio dokładnie też jestem takiego zdania tylko że niektórzy "esteci" mają inne zdanie, no i woda ze sztucera się rozbryzguje, a kolano lubi wypaść. Btw w norwegii metalowe rynny mają dużo solidniejsze malowanie oraz gumowane obejmy od takiego np galeco z tego co pamiętam w polsce.
  • Odpowiedz
@bgjm: niech zrobi kosztorys szczegółowy to unikniecie spięć.
@Popularny_mis: te galeco to szajs totalny, lepszą powłokę ma np. orynnowanie z balexu, budmatu, icopala czy innych producentów stosujących ten sam materiał, no i nie jest to proces malowania, tylko powlekania.
  • Odpowiedz