Aktywne Wpisy

WielkiNos +589
juleczka obraża mającego 400 hektarowe gospodarstwo rolnika. Nieskalana myślą istota twierdzi, że to co robi rolnik jest niepotrzebne (wiadomo, jedzenie jest ze sklepu), ma tylko malutką działeczkę na własny użytek (400 hektarów jej się pomyliło z 400 metrów) i w ogóle to ją nudzi i nie dorasta do jej poziomu. Ja bym powiedziała, że pan jej poziom sporo przerasta, bo trudno nie przerastać czegoś będącego poniżej dna. Szkoda, że juleczka nie zrozumiała,

Czy facetom podoba się taki krój spodni u kobiet? Czy jednak wolą klasyczne "rurki"?
#rozowepaski #niebieskiepaski #modadamska
#rozowepaski #niebieskiepaski #modadamska

źródło: Screenshot_20250127-073019~2
Pobierz
- kupno 7- albo 10-letniego auta za 50-70k na kolejne 10 lat i zostaje 150k oszczędności, a więc może po czterdziestce doskładam na własne mieszkanie;
- nie kupować auta (wydawać 70k na auto jak się nie ma loku to brzmi jak absurd), bo to przyspieszy uskładanie na własne mieszkanie, ale wtedy żyję trochę jak dziad przez następne lata.
I właśnie to dziadowanie mnie zaczęło wkurzać, bo czuję się osobą biedną i pozwalam sobie na coraz mniej rzeczy. Jeszcze 5 lat temu kupiłbym pewnie to auto, bo nie myślałem poważnie o mieszkaniu. Teraz, uważając że powinienem mieć mieszkanie, żal mi wydawać na cokolwiek. Niby pieniądze na koncie są, a żyję biedniej niż kiedykolwiek i jestem skąpszy. Ogólnie dla mnie to sytuacja bez sensownego rozwiązania i mentalnie mnie to podgryza. Jak kupno mieszkania, to też kupię w małym mieście, potem robota zdalna się skończy i d--a.
#finanse #programista15k #nieruchomosci #kupnosamochodu #kupnomieszkania
@blake-drake: Łap cytat z bajki dla dzieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pfalzer Tak, auto mi właściwie niepotrzebne, bo pracuję w domu, a kawalerki wynajmuję albo w centrum albo z dobrym dojazdem komunikacją. Jedynie w któryś dzień weekendu mógłbym pojechać poza miasto na wycieczkę, ale to też da się ogarnąć pociągiem w jakiejś mierze albo wynajętym samochodem. Tylko no biednie to
Odnośnie auta to sam sobie odpowiedziałeś.
Jak Ci nie jest potrzebne to po co się tak obciążać finansowo? A jeżeli potrzebne to i tak bym takich pieniędzy nie
@blake-drake: 500k kredytu to nie koniec świata.
Przez swoje podejście
Mieszkam z rodzicami, więc nie chcę się do Ciebie bezpośrednio porównywać, bo szybciej odkładam + rodzice mi dołożą.
W twojej sytuacji, tak jak wyżej zasugerowali, rozważyłbym kredyt. Chociaż teraz to nie byłby idealny moment.
Trochę mi się też wydaje masz negatywne nastawienie. Od razu skoczyłeś do 20 lat pod względem spłaty kredytu, kiedy spłaciłbyś go o wiele szybciej jeżeli sobie to rozplanujesz i nie masz dużych wydatków. I nawet