Wpis z mikrobloga

@Hubby piękna krecha, ciąża jak nic :)
Teraz trzymamy kciuki za dalsze postępy
Dobre rady poszły wyżej, ja dodam od siebie, jako że jesteście w grupie ryzyka rozglądajcie się już za dobrym ginekologiem od genetycznych badań prenatalnych z certyfikatem FMF, z tego co się orientuję w Waszym przypadku będą na NFZ
  • Odpowiedz
@hellyea mi w 26 dc przy cyklach 31/32 dni wyszła widoczna piękna krecha i to nie na tym najczulszym. Na drugi dzień miałam poziom 160 jednostek beta HCG czyli w 27 dc. A najczulsze testy to 10 jednostek. Możesz próbować wcześniej chociaż ja miałam przyrosty bety rzędu 300% w 48 h, a to nie u każdej tak zapieprza.
  • Odpowiedz
  • 1
@hellyea są takie które wykrywają przed planowana data okresu, wystarczy w aptece zapytać o test z wysoką czułością, chyba clearblue takie są. No ale to też na dwoje babka wróżyła to że jest negatywny nie znaczy że za dwa trzy dni nie wyjdzie pozytywny. Jak bardzo się martwisz to zrób beta HCG wynik poniżej 5 bodajże oznacza brak ciąży.
  • Odpowiedz
@nama: Dzieki mojej pracy jestesmy oboje w Bupie ubezpieczeni czyli LuxMed w Polsce. Musze to ogarnac bo ja to taki koles, ze do lekarza mnie zaciagnac to problem. Zorganizuje jej jakiegos dobrego ginekologa tam.
  • Odpowiedz
@Hubby ja a Medicover ale w ich usługach nie było żadnego sensownego ani ginekologa, ani tym bardziej ginekologa z certyfikatem czy sprzętem za pół bańki. Prenatalne z reguły robi się poza takimi przybytkami, w prywatnych klinikach stricte ginekologicznych
No chyba że tam u Was jakiś wyjątek
  • Odpowiedz
@Hubby: Mireczku, Wasza krecha to jest mega wyraźna w porównaniu do tego, co sama jakiś czas temu zobaczyłam, a teraz wierci mi się w brzuchu. Trzymam kciuki! Zadbaj o Żonę: zróbcie wszystkie podstawowe badania, zaczynając od beta HCG 2x w odstępie dwóch dni. Bardzo ważne jest TSH, pilnujcie też glukozy na czczo już od początku, i to nawet jak lekarz nic o tym nie wspomni (powyżej 35 roku życia zwiększone
  • Odpowiedz
@Hubby czytałam, że już podejrzewacie 7-8 tydzień. Zapisujcie się szybko na badania prenatalne do dobrego ginekologa z certyfikatem FMF. Z racji wieku należą wam się badania genetyczne na NFZ. Jest to test podwójny PAPPA. Ogólnie może być średni wynik bo dużo zależy od wieku matki w tym teście. Także poczytajcie o innych testach genetycznych jak chcecie mieć pewność :) powodzenia :)
  • Odpowiedz
@Hubby:

bo ja to taki koles, ze do lekarza mnie zaciagnac to problem.

To ona ma iść do lekarza, nie Ty.
Zresztą, chwalić się tym, że nie chodzi się do lekarza to mało dojrzałe.
  • Odpowiedz
@nama: ja bardziej myślę, że jak coś to nie jest świeża sprawa tylko taka bardziej miesiąc-półtora, bo od tego czasu mam objawy- waga mi skoczyła pomimo tego, że na ciuchach nie czuć różnicy poza brzuchem, który nie jest płaski jak wcześniej, ostatni okres był jakiś słaby, ledwo co, drażniły mnie zapachy. Więc w sumie to mogłabym już zrobić. Ale chyba to po prostu objawy odstawienia nikotyny po jakichś 18 latach.
  • Odpowiedz
@Hubby: Te testy działają na hCG, poczekaj pare dni i zróbcie jeszcze raz. Powinna być wyraźniejsza kreska :) Raz miałem taką sytuacje ze bardzo delikatna kreska się pojawiła, na kolejnym teście nie było nic i ciąży tez nie było :)
  • Odpowiedz