Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy probiotyki można wziąć 'z dupy'? Bez wcześniejszego brania antybiotyków. Mam często bóle brzucha, ucisk, wzdęcia, zaparcia. Podejrzewam, ze to problemy z jelitami. Czy można wziac jakis i zobaczyc czy będzie lepiej?
#zdrowie #lekarz #medycyna #leki

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ee901ba2d35834c6b87f4bf
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Przekaż darowiznę

[=================================.......] 82% (192zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 1 lat działania AMW!
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania Można, wręcz powinno się przy takich objawach jakie masz Ty. Tylko nie pierwsze lepsze, najtańsze, bo takie nie działają. Muszą być odpowiednie szczepy bakterii w odpowiedniej ilości, najlepiej przebadane, z potwierdzonym działaniem, np Lactobacillus rhamnosus, które znajdziesz w m.in. Lakcid. Oczywiście lepiej umówić się też do gastrologa ;)
  • Odpowiedz
@Olsea Zdaje się, że nie mają one aż tak dużego stężenia 'dobrych' bakterii co probiotyki, ale na pewno też mogą wspomóc. No i przede wszystkim nie mają tak dużo cukru, co inne jogurciki, więc w jelitach nie dochodzi do takiego gnicia, fermentacji, więc też to jest ich kolejny plus.
  • Odpowiedz
@Olsea: nam na mikro Profesor mówiła, że można jeść, ale żeby miało to takie działanie jak probiotyk w leku to musiałbyś zjeść 15 tych jogurtów dziennie :-)
  • Odpowiedz
@jmuhha: Prawda, ja mikro studiuje i na projekcie robiliśmy próby większość probiotyków dostępnych w marketach (kilka powtórzeń najczęściej z różnych serii) i ledwo co rosło.

@AnonimoweMirkoWyznania: jak nie chcesz marnować kasy to idź po te probiotyki do apteki i nie bierz tych najtańszych.

https://www.mito-pharma.pl/product-pol-103-Mikrobiom-Intercell-R.html?gclid=EAIaIQobChMI4OC-w6iH6gIVyR0YCh3NXwPDEAQYAiABEgL57PD_BwE
  • Odpowiedz
@Olsea: na Actimelu ale na prawdę malutko - my badaliśmy tylko produkty, które reklamowały się jako "probiotyczne". Podejrzewam, że kiszonki albo zwykłe kefiry/jogurty mogłyby wypaść lepiej.
  • Odpowiedz
@Ohtien: aaa, mnie chodziło o jogurty naturalne bardziej. Cholera, zrobiłabym badania mikro, ale nie mam dostęp. Szalenie ciekawa dziedzina!
  • Odpowiedz