Wpis z mikrobloga

Nawiązując do tego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/49958579/ czy któryś z gamedevowywch mirków mógłby odpalić u siebie pusty projekt w unity w wersji 2019.4.0f1 i dla standardowo dostarczonych SDK i NDK dla Androida zbudować aab (w oknie Build settings zaznaczone Build App Bundle)?

Ustawienia playera:
[Other settings]
Scripting backend: IL2CPP
Api compatibility Level: .NET 4.X
Target Architectures: zaznaczone ARMv7 i ARM64

Udało się?

#gamedev #unity3d #unity
  • 10
@h3lloya: nie wczytywałem się w błąd z tamtego wpisu i moja odpowiedź będzie napisana skupiając się nad tym, że podejrzewasz problem w wersji SDK & NDK

najpierw zainstaluj sobie 2019.2.0b4 i spróbuj to zrobić na nim, będziesz wiedział czy problem jest po stronie Unity w wersji której chcesz użyć, czy niezwiązany.

Nie mam pojęcia na czym polega Twój problem, ale:
1. Najpierw zainstalowałbym wersję 2019.2.0b4 aby sprawdzić, czy na niej uda
najpierw zainstaluj sobie 2019.2.0b4 i spróbuj to zrobić na nim, będziesz wiedział czy problem jest po stronie Unity w wersji której chcesz użyć, czy niezwiązany.

@11_01_010_1010_00_10: Sprawdzałem w sumie trzy wersje i dla wszystkich wynik był ten sam (2019.3.15f1, 2019.4.0f1 i 2020.1.0b11)

Dlaczego piszesz Api compatibility Level: .NET 4.X? W tutorialu jeżeli dobrze widziałem ziomek używa .NET Standard 2.0

Moje ustawienia to już wynik wertowania różnych postów i odpowiedzi udzielanych przez
Sprawdzałem w sumie trzy wersje i dla wszystkich wynik był ten sam (2019.3.15f1, 2019.4.0f1 i 2020.1.0b11)

@h3lloya: czyli nie sprawdzałeś wersji, która była użyta przez autora tutorialu : d

Ja u siebie autoryzuję użytkownika za pomocą Play Serwis, ale korzystając z Firebase i wszystko działa pięknie. Chociaż pierwsza konfiguracja wszystkiego zajęła mi z dwa tygodnie, bo też co chwilę coś nie działało XD Ale skoro mówisz, że nawet pusty projekt nie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@11_01_010_1010_00_10: pewnie dlatego, że nie wszyscy którzy tworzą apke na androida chcą ją udostępniać na Google Play

Zmienię później ustawienia mojego projektu na 64 i dam znać, czy wszystko dalej działa.

Czekam z niecierpliwością :)
@h3lloya: zaktualizowałem właśnie projekt do 2019.4.0f1 LTS, ustawiłem IL2CPP i ARM64, wszystko dalej ładnie śmiga.

Dużo dłużej się aplikacja budowała, ale dopiero raz to zrobiłem, więc mam nadzieję że przy kolejnych będzie szybciej. I logi zawierają dużo więcej informacji, wcześniej konsola pod moim Debug.Log(); pokazywała mi tylko jedną dodatkową linijkę treści, teraz mam jeszcze 5 dodatkowych.