Wpis z mikrobloga

Dobra. Powszechnie wiadomo ze na mirko sami specjalisci od wszystkiego a jam prosty chop ze wsi wiec zapytam.

Ostatnio ogladalem jakis program zdrowotny i ktos tam powiedzial ze surowe jajka sa bardzo zdrowe i np. spozywanie ich w formie kogla mogla jest zdrowe.

Teraz pytanie:

Tylko zoltko? czy jak robicie kogel mogel to cale jajka z bialkiem?

Jesli z biaukiem (hehe) to dlaczego?

A takze, czy mozna do koktajlu bialkowego na mleku dodac jajka?

#dieta #jedzzwykopem #kiciochpyta #mikrokoksy
  • 16
  • Odpowiedz
Czy stan skupienia ma jakies znaczenie jesli chodzi o wchlanialnosc?


@Namarin: ale wiesz, że po denaturacji (w tym przypadku temperaturą) to są inne związku chemiczne?
Jadłeś surowego ziemniaka? Nie próbuj.
  • Odpowiedz
@Namarin: @WilhelmW: @Saprofit:

Ryzyko salmonelli w jajkach albo zatrucia się mięsem jest niewspółmierne do korzyści.
Surowe jajko dodatkowo będzie zawierało mniej przyswajalnej ilości protein za sprawą inhibitora trypsyny.
Surowe jajko będzie zawieraj więcej O3, D, DHA, Biotyny, Cynku, Choliny. Ale co z tego jak surowe jajko zawiera m.in awidynę, która wiąże w/w np. biotynę i w efekcie mimo jej teoretycznej większej ilości zostanie przyswojone jej mnie.
  • Odpowiedz
@Namarin: Surowe jest trudniej strawic. W uproszczeniu to w zoladku i troche dalej dzieje sie to, co na patelni - czyli bialko sie scina - czyli w mikroskali bialko sie rozwala na mniejsze czesci. Takie czesci latwiej dalej trawic i wchlaniac.
Jedzenie surowego jajka vs ugotowanego czy przygotowanego w inny sposob nie ma chyba zadnej zalety, a przynjamniej ja nie znam takiej.

Jesli Ci kogel mogel smakuje, to jedz.

A takze, czy mozna do koktajlu bialkowego na mleku
  • Odpowiedz
skoro tak to co jako alternatywa? Pozostaje tylko bialko w proszku? Co daje to zoltko w jajku?


@Namarin: Jajko nie ma wcale jakos specjalnie duzo bialka. Jedno jajko to mniej wiecej z 7g bialka i 6g tluszczu.

Z czego w zoltku masz prawie 100% tluszczu, ktory jest w jajku.

Jesli nie liczysz kcal, to jedz jajka jesli Ci smakuja. Jesli Ci smakuje jedz kogel mogel, a jesli Ci smakuje bialko
  • Odpowiedz
@DywanTv:

Bo ulegają rozsądkowi związki z agonistyczne (witaminy) i będzie mniej przyswajalny. Oczywiście to skrót myślowy, ze zawiera "więcej". Będzie wchłonięte mniej. Ale to całkowite nieistotne w normalnej diecie. Ryzyko spozywania surowizny jest za wysokie do b.małych lub wątpliwych profitów. Tyle.
  • Odpowiedz