@pabl0esc0bar: zalezy od budzetu, jesli Cie stac to czemu nie. Ja wolalam wziac szczepionki na fundusz i oplacic szczepienia na meningokoki, pneumokoki 13-walentne i rotawirusy.
@pabl0esc0bar: W praktyce ich skuteczność jest porównywalna.
Główna różnica to ilość wkłuć i finansowanie.
Mój syn pierwsze tygodnie życia spędził w szpitalu i i tak w ciągu pierwszych paru miesięcy życia tych wkłuć miał pewnie w okolicach setki. Uznałem, że te 6 więcej czy mniej już nie robi nam żadnej różnycy.
@pabl0esc0bar nic nie było a mamy już trochę tych szczepień na koncie. Ale też nasza córka to nie jest typ alergika i ogólnie nie jest z niej "delikates"
Warto też zdecydować się na płatne pneumokoki Prevenar 13,te z NFZ nie zawierają serotypu 3 który jest najbardziej popularny u dzieci poniżej 2 rż.
@pabl0esc0bar wszystkie mądrzejsze głowy ode mnie mówią, żeby szczepić zalecane. Te same mądrzejsze głowy polecają szczepionki podane przeze mnie wyżej, warto zwrócić uwagę na wybór meningokokowy, po moim riserczu i rozmowach z dyniogłowymi, taki właśnie zestaw i w takiej kolejności jest w mojej ocenie najlepszy.
@pabl0esc0bar a i bierz recepty od pediatry na szczepionki płatne, z reguły w przychodni liczą sobie jak za zboże. Mi w aptece wychodzi nawet 80 lub 50 zł taniej na jednej dawce.
@nama: rozumiem zeby nie kupowac na miejscu tylko przyjsc ze swoimi? W obecnej sytuacji odwolane sa ogledziny noworodkow, grubsze przypadki w naszej orzychodni tylko, wiec z recepta moze byc problem
@katarzynkaN - też tak początkowo myślałam, jednak przy tej ilości ciężko byłby rozplanować te wszystkie wizyty. Same bexsero np tez jest zwykle gorzej tolerowane więc też warto, żeby było podawane na osobnych wizytach i w ogóle same meningo to kilka serotypow i kilka szczepień. Ja ostatecznie zdecydowałam się na 6w1 plus wszystkie zalecane.
@pabl0esc0bar jak fundusze są mocnym problemem to warto też szukać lokalnych dofinansowań, gminy czasem oferują bezpłatne szczepienia
Wrzuciłem do pralki i suszarki zupełnie nowy sweter Ralph Lauren (90% wełna, 10% kaszmir) za 900zł. Po jego wyciągnięciu jest o 2 rozmiary mniejszy. Co robić, bo głupio mi stracić 900zł na sweter założony 1 raz?
WTF Wstaję rano a tam powiadomienie o przelewie na 1zl. Przelew na moje konto w innym banku, ale nie ja go robiłem, bo po co miałbym sobie przelewać złotówkę. W zleceniach stałych tego nie mam. Spotkaliście się z czymś takim? #pkobp #iko #bank
#medycyna #dzieci #bombelek #szczepienia #szczepionki
NFZ to 19 wkłuć
5w1 to 14 wkłuć
6w1 to 10 wkłuć
Mamy 5w1 bo mieliśmy za darmochę, gdybym nie to, to brałbym
https://szczepienia.pzh.gov.pl/faq/dlaczego-warto-stosowac-szczepionki-wysoko-skojarzone/
W praktyce ich skuteczność jest porównywalna.
Główna różnica to ilość wkłuć i finansowanie.
Mój syn pierwsze tygodnie życia spędził w szpitalu i i tak w ciągu pierwszych paru miesięcy życia tych wkłuć miał pewnie w okolicach setki. Uznałem, że te 6 więcej czy mniej już nie robi nam żadnej różnycy.
dzięki wszystkim za odpowiedz, nie spodziewałem się :) w takim razie zdecydujemy się chyba na 6w1. U Was nie było żadnych objawów typu gorączka?
Ale też nasza córka to nie jest typ alergika i ogólnie nie jest z niej "delikates"
Warto też zdecydować się na płatne pneumokoki Prevenar 13,te z NFZ nie zawierają serotypu 3 który jest najbardziej popularny u dzieci poniżej 2 rż.
Te same mądrzejsze głowy polecają szczepionki podane przeze mnie wyżej, warto zwrócić uwagę na wybór meningokokowy, po moim riserczu i rozmowach z dyniogłowymi, taki właśnie zestaw i w takiej kolejności jest w mojej ocenie najlepszy.
Komentarz usunięty przez autora
Mi w aptece wychodzi nawet 80 lub 50 zł taniej na jednej dawce.
Receptę powinni zresztą bez problemu wystawić po teleporadzie
http://szczepienie.blogspot.com/p/szczepienia-w-pierwszej-dobie-bcg-i-wzw.html
@pabl0esc0bar jak fundusze są mocnym problemem to warto też szukać lokalnych dofinansowań, gminy czasem oferują bezpłatne szczepienia