Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xysz: czyli chcesz zrobić ludzi, którzy będą mieć potrzeby, żeby wspaniałomyślnie zaspokajać te potrzeby?
Po prostu chcesz mieć dzieci ze swojego egoistycznego powodu spełniania się jako rodzic i substytucji nimi uczuć których nie miałeś. Nieistniejące dzieci nic od ciebie nie potrzebują
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@NeuroTC: wychowują nas w posłuszeństwie bo tak ten świat działa i chcą nas do tego przystosować. Już były próby zerwania z tym - powszechnie wyśmiewane bezstresowe wychowanie
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Bezstresowe wychowanie to ciężka sztuka, poza zasięgiem dużej części społeczeństwa. Inna część myli to z brakiem wychowania i uważa, że można użyć siły aby wymóc posłuszeństwo. W ostatnich miesiącach dokładnie widzimy pokłosie tego myślenia. Można p-------ć obywatelowi bo się nie słucha.
  • Odpowiedz
@Winkey: racja, moja " mamusia" to kawał niezłej biczy ... Długo by gadać... Zerwałam wszelkie kontakty w trosce o swoje zdrowie psychiczne a każdy mi mowi- to twoja mama, musisz się z nią pogodzić. A ja odpowiadam, że to tylko kobieta, która mnie wydała na świat. A dalej to se radź. W dodatku powiedziała mi na odchodne, że przez urodzenie mnie zmarnowała sobie życie a mogła mnie wyskrobać
  • Odpowiedz
@NeuroTC: A to pardon, nie myślałem, że w 2020 roku ktoś na świecie jeszcze traktuje temat bezstresowego wychowania poważnie. A na wymuszaniu posłuszeństwa przy użyciu siły opiera się cała cywilizacja. Możesz to nazywać inaczej, ale to dziecko będzie musiało iść do pracy, żeby mieć co jeść. Teoretycznie może tego nie robić i umrzeć z głodu, ale czy to na prawde wybór?
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Zgadzam się, dziecko będzie musiało iść do pracy żeby nie umrzeć z głodu. I tu mamy dwie drogi. Idzie do pracy i jego główną motywacją jest stres i obawa przed brakiem pieniędzy. Wykonuje obowiązki szefa bo się boi o utratę pracy. Lub idzie do pracy i wykonuje tę pracę bo lubi to robić i jego motywacja jest pozytywna. To mam na myśli mówiąc o bezstresowym wychowaniu. Gdzie motorem działań
  • Odpowiedz
@NeuroTC: Żeby człowiek mógł wykonywać pracę, jaką lubi, to najpierw musi mieć wykształcone na tyle silne mechanizmy motywacyjne, aby nauczyć się czegos na tyle dobrze, by móc to wykonywać. Z resztą nadal jak to lubi, to nadal musi to robić. Więc gdzie tu miejsce dla życia bez przymusu?
  • Odpowiedz