Wpis z mikrobloga

Czy jest sens kupować intele 10tej generacji? #informatyka #komputery #ryzen #intel

Czy jest sens kupować Intele 10tej generacji? #Informatyka #komputery #ryzen #intel

• Tak 17.4% (8)
  • Nie 41.3% (19)
  • Nie wiem 13.0% (6)
  • wiadomo kto, wiadomo kogo, wiadomo gdzie 28.3% (13)

Oddanych głosów: 46

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a231: ale czy budując aktualnie platformę na najbliższe lata nie lepiej oprzeć ją na aktualnie najnowszej technologii która, bądź co bądź, zapewnia jednak najlepsze osiagi?
  • Odpowiedz
@girabaldi: w tym momencie poczekałbym do września na to co wyjdzie razem z nowymi konsolami. Procki intela z przed 5 lat mają niewiele mniejszą wydajność, więc szkoda kasy
  • Odpowiedz
@a231: przecież we wrześniu nie wyjdzie nowa generacja. Przynajmniej nie inteli. Rozmawiamy o tym co jest tu i teraz, dyskusja o podzespołach komputerowych wszędzie i zawsze sprowadza sie do "poczekałbym na kolejna generację" tak można czekać i czekać
  • Odpowiedz
@Kacper1111: 10700 ciężko powiedzieć, żeby tracił wiele do 3900x a cena jest dokładnie taka sama.

EDIT: Jednak porównanie było do 3700 a nie 3900,my bad, ale wciaż 3700 traci dość sporo do 10700 jeśli chodzi o gry. Ba, 3700 radzi sobie o wiele gorzej niż 9700k
  • Odpowiedz
@girabaldi: 3900x potrafi dorównać a nawet przewyższyć i9 10900k. I7 jest jednak droższa od r7 także takie porównanie nie ma sensu. W grach wiadomo że nadal intel lepszy, ale ma za to droższe płyty główne.
  • Odpowiedz
@girabaldi: człowieku, to twoje pieniądze, jak chcesz je wydać na kolejną płytę głowną i procka za 2 lata to twoja sprawa. Realnie nadchodzą dwie duże zmiany: PCIe 5(2021) i DDR 5(też 2021 i na ten moment żadna z platform ich nie wspiera więc wydajnościowo nie będzie wielkich różnic.
  • Odpowiedz
@a231: nie człowiekuj mi tu ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak serio, z pewnych względów musze zakupic sprzęt teraz i rozważam zbudowanie platformy na intelu 10tej gen ale z tego co widzę to wszedzie raczej negatywnie sie do tego kazdy odnosi. Zarówno tu jak i wszedzie indziej. Jasne za rok będzie następna generacja i nowe standardy, za dwa lata więcej ale niestety myślę raczej tu i
  • Odpowiedz