Wpis z mikrobloga

• 1
Pytanie do Mirków budujących dom na kredyt:

W jakiej formie/w jaki sposób potwierdzaliście bankowi posiadanie wkładu własnego?

Mi wczoraj bank wyskoczył bez uprzedzenia że muszę mieć te pieniądze zainwestowane w budowę, czyli de facto postawiony w niecałe 3 miesiące SSO, kiedy nawet jeszcze trawy nie skosiłem na działce ( _)

#kredythipoteczny #budowadomu
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bori: a co zgłaszałeś jako wkład własny? jeżeli budynek w SSO to ma prawo to sprawdzić, jeżeli gotówkę to wyciąg z konta, wystarczy PDF
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@badyl Po prostu podałem wkład własny bez określenia jego formy, osoba przyjmująca wniosek nawet w tym temacie się nie zająknęła, niestety wniosek był przyjmowany zdalnie (wirus) , a baba niezbyt ogarniała najwyraźniej.

Z góry jednak mówiłem, że dopiero planuję budowę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bori: u mnie wkład własny został potwierdzony operatem szacunkowym - tam rzeczoznawca podał ile warta jest budowa w momencie sporządzania operatu i to było traktowane jako wkład własny.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Mistral Tylko problem w tym że nikt nie mówił na etapie procedowania o tym, że budowa musi być rozpoczęta, tylko wyskakują mi z tym przed podpisaniem umowy, co technicznie w tym momencie jest nierealne
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Boroova Właśnie z umowy to wyłapałem przy jej analizie, niestety we wcześniejszych dokumentach to się nie pojawiało
  • Odpowiedz
@bori: no to jestes w kropce. Szczerze mowiac, nie dziwie sie, ze taki zapis jest w umowie, bo to jest kredyt na budowe domu, ktory ma byc zabezpieczeniem tegoz. Wiec nie obcbodzi ich ile masz kasy na koncie, bo moglbys teoretycznie w kazdej chwili ja przepic/przegrac na gieldzie itp. Dlatego bankowi zalezy, zeby ta kasa jak najszybciej zostala "zamrozona" w budowanym domu.

Nie wiem czy znajdziesz bank, ktory nie ma
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Boroova Cały problem leży w tym, że nie mówili o tym od początku,bo wtedy bym po prostu opóźnił procedowanie wniosku o kredyt. Co do idei nie jestem przeciw, tylko technicznie, ze względu na wysokość wkładu własnego, osiągnięcie takiego stanu zaawansowania budowy wymaga czasu, którego może mi może zabraknąć w stosunku do narzuconego przez bank terminu.
  • Odpowiedz
@bori: Negocjuj czas, kiedy masz skończyć SSO, przecież od tego zależy kiedy dostaniesz pierwszą transzę. Kasę dostaniesz dopiero jak udowodnisz swój wkład własny, więc myślę, że ten czas bez problemu da się wydłużyć.
  • Odpowiedz
Zadeklarowałeś we wniosku kredytowym, że Twoim wkładem będzie działka + SSO. Samo pokazanie środków nie wystarczy, czasem banki wymagają wydruku z pdf, ale to jest warunek do decyzji/umowy. Środki muszą być zaangażowane w budowę. Nikt na ładne oczy nie zawierzy. Fakt, że musisz zrobić to w 3 miesiące wynika albo z okresu ważności umowy, albo z terminu wskazanego we wniosku. Terminu ważności umowy nie wydłużysz, ale w kilku bankach można wydłużyć termin
  • Odpowiedz