Wpis z mikrobloga

#wificalling #play #telefony #iphone #internetmobilny #pytanie
Po ostatniej aktualizacji telefonu grzebałem w opcjach, patrzę, wif-fi calling, włączyłem, choć nie do końca rozumiem co to jest i jak to działa, to jest coś takiego, że jak nie ma zasięgu sieci, ale jest WI-FI, to rozmawiam przez WI-FI? A jak Jest zasięg sieci i WI-FI jednocześnie? Czy obydwie dwie osoby muszą mieć Wi-Fi Calling?(raczej nie?), ale jeśli mają, to omija to sieć GSM całkowicie? A może to w ramach jednej sieci GSM tylko działa?

Przez kogo to idzie, jeśli ja mam iOSa, a ktoś Androida? Zabiera mi wtedy z pakietu minut?(bardzo mało dzwonię, mam na kartę pakiety minut, starcza mi na miesiące).
Na domowym Wi-Fi mi się pojawia, ale w pracy, gdzie Wi-Fi jest mocno obostrzone(nie można ustawiać kamerek IP, robić wielu innych rzeczy), już nie.
Najważniejsze, jak z prywatnością?
A Komu to potrzebne? A dlaczego?
RabarbarDwurolexowy - #wificalling #play #telefony #iphone #internetmobilny #pytanie
...

źródło: comment_1589721897ZvD9CNG0rlJnRYjohQaYcz.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RabarbarDwurolexowy: Generalnie przez Wi-Fi idzie do sieci GSM, więc druga osoba nie musi mieć wifi calling i może być w innej sieci. Najbardziej przydatne w okolicach biurowców, gdzie jest przeciążona sieć, albo kiedy nie masz zasięgu GSM, jeszcze teoretycznie powinno mniej obciążać baterię.
  • Odpowiedz
U mnie w bloku (bardzo duży budynek), szczególnie teraz gdy wszyscy siedzą w domach, wifi-calling bardzo poprawia stabilność połączeń, także polecam. Najlepiej przetestować czy robi różnicę u ciebie :)
  • Odpowiedz