Wpis z mikrobloga

Elo.

Z racji tego, że w Polsce mamy prawo jakie mamy, to ludzie chodzący z wykrywaczami metalu są 'prześladowani'. Znajomy znalazł i wykopał coś takiego - patrz załącznik i komentarze.

Teraz tak, podejrzenia są następujące. Urządzenie służyło jako element / część w procesie wzbogacania uranu przez III rzeszę. Teraz pytanie do was czy ktoś z was jest w stanie to zweryfikować jakkolwiek lub zna kogoś kto by mógł? Ewentualnie powiedzieć, co to jest.

Całość może być radioaktywna - czy jest - nie wiem. Nie mają sprzętu, żeby to sprawdzić. Póki co, całość została zakopana gdzieś w jakimś miejscu gdzie nie da się tego łatwo znaleźć.

Znajomy poprosił mnie o to, żeby to troche naświetlić. Nie chce się wychylać z takim znaleziskiem za bardzo. Także ten, ktoś coś wie na ten temat?

#historia #fizyka #iiwojnaswiatowa #wykrywaczmetalu
SentineI - Elo.

Z racji tego, że w Polsce mamy prawo jakie mamy, to ludzie chodząc...

źródło: comment_15891802503J4L3WuuFn1BvA7GsG1pIb.jpg

Pobierz
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SentineI: to najzwyklejsza, stara zresztą, pompa zanurzeniowa. Ołowianą obudowę ma (chociaż nie sądzę) bo to odlew. Widać u góry końcówkę wałka, osadzenie łożyska, uzwojenia w środku.
  • Odpowiedz
@MostlyRenegade: odpowiedz na pytanie. Jaki jest kontekst znaleziska na 20 cm oranej corocznie ziemi. Twoja odpowiedź w stylu usuń konto pokazuje tylko ignorancje i brak argumentu.
  • Odpowiedz
@Rodriquez: mi się wydaje, że o to prawo to wcale nie archeologowie zabiegali
... tylko zupełnie inna grupa, która uciekając z polski zakopywała swój dobytek
;) domyślcie się którzy - nie, to nie niemcy

tak, czy inaczej i tak już dużo za późno - co miało być wykopane to już zostało ... zapewne.
  • Odpowiedz
właśnie dlatego jest to zakazane. Aby nie zajmowali się tym ludzie, nie mający o tym zielonego pojęcia i nie dewastowali być może ważnych stanowisk archeologicznych.

Możesz być sobie właścicielem swojej działki, ale właścicielem historii nie jesteś.

@MostlyRenegade: pierwszy raz widze solidny argument.
  • Odpowiedz
@v1lk: Ekspertem, ani koneserem takich filmów nie jestem, ale kojarzę kilka wybuchów gdzie było widać fruwały ciała na kilka metrów w górę. Oczywiście, że potem to wyglądało na miazgę, ale w locie było jeszcze w miarę jednym kawałku. Wracając do zdjęcia to wcześniej widziałem je na telefonie. Teraz na powiększeniu rzeczywiście wygląda na fotoszopkę.
  • Odpowiedz
@MostlyRenegade: to jeżeli nie wiesz to normalnym jest że odpowiedź typu " głupie pytanie" bo go nie rozumiesz i nie znasz odpowiedzi. Na szczęscie sam Ci na nie odpowiedziałem.
  • Odpowiedz
Możesz być sobie właścicielem swojej działki, ale właścicielem historii nie jesteś.

@MostlyRenegade: Nie wiem skąd tyle plusów. Chyba od ludzi co są totalnymi dzbanami albo dzieciaków żyjących z głową w chmurach.
Wyobraź sobie teraz że jesteś właścicielem działki. Chcesz wybudować dom. Wiadomo duża inwestycja rozkopywanie pod fundamenty. Az tu nagle dostajesz info że wykopali jakieś znalezisko archeologiczne. To co robi w obecnej sytuacji każdy ale to każdy właściciel? I nawet nie mów
  • Odpowiedz
@Ukochany: Nie warto z takimi pisać. Rzuci taki jakimś frazesem usłyszanym czy tam przeczytanym, a jak już dojdzie do jakiejś próby dyskusji, to okazuje się, że nic taki ktoś nie wie. Zapewne jest tak samo z tymi, co plusują.
  • Odpowiedz