Wpis z mikrobloga

Robił ktoś prowizoryczna lodówkę na fermentor. Takie styropianowe pudło do schładzania brzeczki fermentującej za pomocą lodowych wkładów. Wiecie ocb - do obniżenia temperatury fermentacji przy jakiś lagerach. Jak się sprawdziło, jak często trzeba wymieniać wkłady itd #piwo
#piwowarstwo
  • 8
@srutownik: Dawno to było, wiec nie pamietam czy jakaś instrukcja patrzyłem. Weź po prostu jakiś gruby steropian, daj podwójna warstwę na „podłogę”. Ja wnętrze jeszcze wykleilem folia termiczna. Chlodzilem tak standardowe wiadro (25l?).
Najniższej temp nie sprawdzałem, coś kojarzę ze raz za dużo butelek z zamrożona woda wrzuciłem to termometr pokazywał 14
@nofink: pytania jak do mirka wyżej. Do jakiej temperatury maksymalnie dałeś radę schłodzić, skąd instrukcja konstrukcji, ile litrów dałeś radę schłodzić?

Jeszcze na necie nie sprawdzałem, ale czy można kupić styropian na sztuki?:D
@srutownik: Sam zrobilem bez instrukcji. fermentatory mam 30stki, warki robie po 20l. najnizsza temp w zimie mam (srednia) 13 zmniejac butelki 2x dziennie.
Mozna na sztuki bez problemu, ja kupilem w castoramie. ;) wszystko mi sie trzyma na wykalaczkach jako gwozdziach i silikonie jako uszczelniaczu
@srutownik: da się zejść w okolice 13-14 stopni, zależy dużo od tego jak się przyłożysz do budowy (szczelność), gdzie postawisz, ile lodu wsadzisz, etc. Ja od dłuższego czasu używam zamiast styropianiaka torby termicznej dla dostawców jedzenia (jak nie fermentuję to składam i chowam za szafę, oszczędność miejsca na kwadracie).
@srutownik: ja robiłem, połączyłem płyty styropianowe (10cm) na wykałaczki, na bokach uszczelniłem silikonem (bo miałem pod ręką i wymieniam jedną butelkę 1,5l na dobę bądź rzadziej. Termometr położony na dole pokazuje zazwyczaj 16 stopni