Wpis z mikrobloga

Przeraża mnie ilość i jakość "inwestorów" na tym tagu. Wszyscy młodzi, świeżaki nigdy nie inwestujące, którym udało się coś kupić na dołku, jakieś śmieciowe akcje spółek kiepskich fundamentalnie które urosły przez napływ świeżego kapitału "z ulicy" na giełdę.

Co chwilę widzę pytania: "Czy warto spółkę X na długi termin", "czy wejść za 10k w X", "kupować X czy jeszcze czekać".
Jeśli wy nie wiecie, dlaczego kupujecie daną spółkę to niestety, ale rynek Was przewiezie i poleje się krew.

To się źle skończy jeśli pytacie się na co przeznaczyć pieniądze które oszczędzaliście kilka miesięcy a nie jesteście w stanie poświęcić kilku dni na edukację, prześwietlenie danej spółki i jej strategii, planów inwestycyjnych, rozwojowych, przeczytania jej sprawozdania rocznego, kwartalnego itd.

Nie żale się, bo sam już trochę inwestuję ale kupuję daną spółkę świadomie, ze względu na jej fundamenty a nie dlatego, że jakiś anonimowy człowiek napisał na wykopie: "kupuj, bo pociąg odjeżdża"

#gielda
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale kupuję daną spółkę świadomie, ze względu na jej fundamenty

@st_fot: I tak nie masz szans z rynkiem a twoje typy są tak samo dobre lub złe jak małpy rzucającej lotkami w tarczę z nazwami spółek.
  • Odpowiedz
@m00n: Nie chcę się spierać ale długoterminowo dobre spółki zawsze dają dobrze zarobić. Fajnie jest też co roku dostać 4-6% dywidendy podczas gdy na lokacie masz 1%.
  • Odpowiedz
@st_fot:
Strategii jest wiele a AF nie jest jedyna i najlepsza
Ja rozumiem, że nie jesteś na etapie leszcza ale powiedz co kupiłeś, kiedy w przeciągu ostatnich 6 mcy
Wtedy można to ocenić
  • Odpowiedz
@jusstt: Nie napiszę Ci wszystkich, ale kilka ciekawszych: Izostal, Ferro, KGL, Asbis, Aplisens. Kupiłem je dawno, co jakiś czas dokupuję śledząc jednocześnie każdy raport i informacje puszczane do rynku, czy nie dzieje się gorzej. Mam też oczywiście i wtopę na PKP Cargo gdzie jestem jakieś -30% ale to był jeden z moich pierwszych i mało przemyślanych zakupów, no bo już dużo spadło :)
  • Odpowiedz
@st_fot: można się dzielić swoimi przemyśleniami, może ty zrobilem analizę 3 spółek, ktoś innych 5 i możecie mieć.odmiene zdania o niektórych spółkach. Wtedy można to sobie przemyśleć. Ja np. inwestuje na Nasdaq od jakiegoś roku i ciężko mi zrobić dobrą analizę spółek
  • Odpowiedz
@st_fot: każdy wydaje swoje pieniądze - nie twoje, więc mówiąc po wykopowemu "nie sraj". Każdy błąd innego inwestora działa na twoją korzyść, panie "pro". NIe wiesz tego?
  • Odpowiedz
@Mysciak: Mają duży potencjał, kupowałem Ferro pierwotnie w okolicach 13 złotych, potem wzrósł do 17-tu, spadł w marcu głęboko. Osobiście kupiłbym przynajmniej za 13 z przodu.
  • Odpowiedz