Wpis z mikrobloga

@Wanzey: Co to za wielka władza senatu skoro sejm może bez problemu to weto senatu odrzucić ale trzeba mieć chociaż większość w sejmie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wanzey: No proszę zaraz po wojnie w znanym referendum głosowano właśnie między innymi za tym aby zlikwidować senat. Czyżby czekała nas powtórka z rozrywki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jakby jeszcze senat był wybierany w innym terminie niż sejm to było by idealnie

@czupek: Były takie pomysły, rozfazowanie wyborów do Sejmu i Senatu.

3. Przyszłość, rolę i skład Senatu. Funkcja kontrolna Senatu w stosunku do Sejmu mogłaby zostać wzmocniona poprzez przesunięte w czasie kadencje obu izb. Sprzyjałoby to stabilności politycznej parlamentu. Senat może stać się izbą samorządową – co w Polsce proponowano i co należy rozważyć. Każde z tych
  • Odpowiedz
@Wanzey: no tak właściwie to w tej chwili nie wiadomo po co ten senat istnieje, chyba tylko po to żeby było ciekawiej, ale nie o to chyba chodzi w rządzeniu państwem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@Wanzey: IKS K---A DE. Jakby ten pan z twita miał trochę rozumu (nie wymagamy wiele, trochę wystarczy), to by dobrze wiedział, po co jest senat. Poza tym - marzenie ściętej głowy, wszystko ok, dopóki w obydwu miejscach jedni i ci sami. To może od razu wypieprzyć to do śmieci i ogłosić karakana wodzem narodu, decydującym i wszystkim? Po co się ograniczać i bawić w szopki?
  • Odpowiedz
  • 7
@Wanzey: @pacjent_0: jak byłam młoda (nadal jestem ofc ( ͡° ͜ʖ ͡°)) słuchałam raz jak rodzice rozmawiali o polityce, coś tam podpytywałam mamę, i to co zapamiętałam to jak powiedziała coś w stylu "najlepiej jak w sejmie i senacie nie ma większości ta sama partia". Mądrą mam rodzicielkę

Ps. Tak było nie zmyślam
  • Odpowiedz
  • 4
@buczubuczu: zebys ty k---a wiedzial ze tak wlasnie mysla wyborcy pisu, ze najlepiej to jak jedna partia ma wiekszosc bo inaczej nie byloby niczego xD

@Zgrywus1: Jakbym słyszał mojego dziadka dzisiaj rano: "To co ma być piętnaście partii w sejmie i każda ma mieć inne poglądy? To po co komu taki rząd?"
  • Odpowiedz