Aktywne Wpisy
saji +246
Nie mogę w tym kraju jeździć samochodem. Praktycznie wszyscy ignorują przepisy. Zaczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70." I dzięki takiej furtce zaczyna się dalsze olewanie. Gdyby to była kwestia gapiostwa to jeszcze pół biedy, ale nie- to mentalność. Nawet jak kierowca kogoś zabije (no chyba, że jest bogaty i trafi na rodzinę z małym dzieckiem) to w komentarz pod artykułem zaczyna się obrona.
W ten weekend dalszy
W ten weekend dalszy
starboy9 +141
polactwo to stan umysłu, siedzę sobie na lotnisku do odlotu godzina, a Polacy już się w kolejkę ustawili przy bramce xD obok pełno wolnych miejsc siedzących żeby czasem bez nich nie odlecieli xD
Mamy popularny mit, jakoby w Szwecji nic nie robiono a epidemia "sama znikła".
Przede wszystkim, oni stosują dość ścisłe zasady izolacji społecznej i mają lockdown, z tą różnicą, że mają mądrzejsze społeczeństwo i nie trzeba nad nimi stać z batem.
- ilość pieszych na ulicach spadła o 70%
- połowa pracowników pracuje zdalnie z domu
- ilość osób w transporcie publicznym spadła o połowę
- podróże spadły nawet o 90% - tak, podróżują 10 razy mniej!
- kontakt z lekarzami jest zdalny
- ban na zgromadzenia i imprezy
- domy dla osób starszych mają całkowity ban na wizyty
- restauracje co prawda działają, ale w mocno zmieniony sposób, ze zwiększoną odległością między stolikami i banem na usługi podwyższonego ryzyka
- połowa szkół jest zamknięta, druga połowa działa stosując zasady nauczania na odległość
A co najważniejsze, Szwecja jest bardzo nietypowym krajem jeśli chodzi o mieszkania - tam normą jest mieszkanie samotnie, mieszka tak połowa osób. Zainfekowany Szwed zarazi co najwyżej swojego kota, zainfekowany Włoch 15 osób, z którymi dzieli dom.
W praktyce wychodzi na to samo - ludzie o wiele rzadziej spotykają się z innymi ludźmi, różnica jest w tym, jak
@tomtom666: https://annals.org/aim/fullarticle/2764367/effectiveness-surgical-cotton-masks-blocking-sars-cov-2-controlled-comparison
Szwecja
mądrzejsze społeczeństwo
@rraaddeekk: dużo większy, to cena jaką płacą za mniejsze restrykcje. Ale i tak mają zadziwiająco niską śmiertelność - co mnie dziwiło, dopóki nie zobaczyłem wyników badań nad tym, jak zmieniło się życie w Szwecji. Oni się chyba bardziej nawet izolują, niż nosacze w moim mieście.
Chociaż jest też inna strona medalu.
Testów mało robią, więc dane mogą być przekłamane.
Jak bez testu ustalić przyczynę zgonu?
Jak się nie robi testu to przyczyną zgonu nie jest covid, a niewydolność oddechowa.
Tak się w PL fałszuje dane.
I nikt danych nie fałszuje, po co miałby to robić, tylko foliarze uwierzą, że ktoś celowo będzie takie coś fałszował - po prostu jest b----l i nie ma kto tego badać, poza epidemią na wynik sekcji czekało się miesiącami, teraz mają to w