Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Przecież okulary/soczewki w pełni rozwiązują problem

@ryba_twojej_mieczty: To że coś u ciebie działa nie oznacza że u innych będzie tak samo. Okulary nie zawsze są w stanie rozwiązać wszystkie problemy
  • Odpowiedz
@Rzuku Jeżeli problem polega jedynie na astygmatyzmie i krótkowzroczności, to okulary go rozwiążą. To nie jest tak, że u jednego okulary działają, a u innego nie. Nie działają tylko źle dobrane okulary. A poza tym, dzieleniem się swoimi doświadczeniami możesz komuś pomóc, więc nie rozumiem po co ganić ludzi, za próbę pomocy. Potem skargi na znieczulicę, bo nikt się cudzym problemem nie interesuje.
  • Odpowiedz
@Graner: dla mnie jazda w nocy to męczarnia, mam -7,25 na obu, do tego astygmatyzm. Wtedy mam wrażenie, że nie potrafię ocenić odległości od auta przede mną i nie widzę linii z daleka, dlatego bardzo rzadko wracam nocą.
  • Odpowiedz
  • 6
@ryba_twojej_mieczty: No nie wiem czy znieczulica, ja mam kilka w wad wzroku i dostaje białej gorączki, kiedy jakiś geniusz po raz tysięczny mówi mi żebym poszedł do okulisty, albo kupił "lepsze okulary", bo tak się składa że mam IQ nieco wyższe niż przydrożny kamyk i wpadlem na to że trzeba z problemami okulistycznymi udać się do okulisty. I najczęściej sugerują się tylko cyferką przy wadzie "A BO JA MAM WIĘKSZĄ
  • Odpowiedz
@Graner: Przykład mocno przesadzony. Człowiek z astygmatyzmem ma po prostu większego "blura" w pewnej płaszczyźnie. Ja np. by przeczytać z daleka numer autobusu, musiałem przekręcić głowę o odpowiedni kąt.
  • Odpowiedz
Dokładnie, mam astygmatyzm oraz wadę -2,5 na jednym oku i -3,5 na drugim i unikam prowadzenia samochodu w nocy. To jest koszmar, wszystko się zlewa.

@KRISSVector: Wystarczyło wspomnieć, że masz (uwaga, modny teraz zwrot) choroby współistniejące skoro zlewa Ci się przez CSBN, a nie astygmatyzm ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@ultek85: Robiłem, nawet ostatnio, dość kompleksowe badania. Z tego co mi powiedziała okulstka okulary ktore będą w stajnie naprawić mi wzrok pod względem soczewki oka niestety nie będą odpowiednio interpretowane przez mózg. To nazywa się tam jakąś formą niedowidzenia :c
  • Odpowiedz