Wpis z mikrobloga

To niesamowite. 15 lat temu z programowania interesowaly mnie glownie: tworzenie silników 3D i sieci neuronowe. Niestety mimo prob tego drugiego nie moglem ruszyc. Sprzet za slaby, a sama dziedzina byla bardzo teoretyczna i niewystarczajaca do praktycznych zastosowan. A teraz, po 15 latach czytam ebooka o #keras i wkrotce zaprogramuje swojego wlasnego gluptasa :) #technologia #sztucznainteligencja #uczeniemaszynowe
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chrzandofrytek: myslalem o czyms co nie ma sprzezenia zwrotnego w danych. Na przyklad przewidywanie kiedy wystapi minimum wykresu, gdy wykres jest generowany algorytmem symulujacym jakies naturalne zjawisko
  • Odpowiedz
@chrzandofrytek: no wlasnie to jest problem zeby miec dane. Ale myslalem zeby znalezc jakies zjawisko, ktore ma jakies specyficzne zachowanie opisane nawet slownie. Na tej podstawie zbudowac algorytm generujacy dane takiego zjawiska z jakas losowoscia. Wtedy nie bedzie problemu dostepu do danych.
  • Odpowiedz
@tomaszs: Możesz sobie zaimplementować jakąś symulację typu mechanika płynów, czy czy nawet jakieś proste wahadełko i to próbować przewidywać, tylko w sumie co w ten sposób osiągasz? W najlepszym wypadku ten sam efekt który mógłbyś osiągnąć za pomocą uruchamiania twojej symulacji. Nie żebym to hejtował, tylko mam pewne wątpliwości co do zasadności tego podejścia. Dlatego wydaje mi się że lepiej jednak znaleźć jakieś prawdziwe zjawisko i dane do niego. W
  • Odpowiedz