Wpis z mikrobloga

tak to tylko podrzucę do przeczytania i przemyślenia o traderze21, bo to w sumie lokalne bożyszcze dla niektórych:

https://forexrandomwalk.blogspot.com/2020/02/dlaczego-trader21-nie-zna-nikogo-kto.html

Sam usłyszałem o nim dopiero w zeszłym roku, gdzieś na jakimś podcaście jak szukałem info o przewidywaniach co do cen PGM i wydawało mi się, że mówił z sensem do momentu jak nie zaczął coś bredzić o światowym spisku bankowców. Od tej pory jak coś gada o metalach to chętnie posłucham, bo im więcej różnych opinii tym lepiej - część tego co mówi zgadza się z tym co mówią inni, część ma zupełnie inny wydźwięk, ale jak ktoś siedzi w temacie to też ma pewnie takie odczucia. Fajnie jak ktoś by naświetlił o co chodzi z tym zapakowaniem ludzi w metale szlachetne kilka lat temu - zaciekawiło mnie to. Imho wydźwięk posta jest taki, że pan Czarek nie zna nikogo kto by się dorobił na inwestowaniu bo sam się nic nie dorobił ( czy to w biznesie, czy to na inwestowaniu) i tylko kręci lody na szkoleniach, kursach i konsultacjach.

#gielda #forex #inwestowanie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lsh: jeżeli gość publikuje na blogu swoje przemyślenia, które są poparte dowodami i do tego publikuje to wszystko za free.... to już jest milion razy lepszy od bandy szkoleniowców mówiących "tu bym wszedł, a tu bym sprzedał" bez merytorycznego uzasadnienia

jeżeli gość ma rzeszę klientów na kopiowanie ruchów za $ czy % udział w zyskach.... to z jakiego powodu ma udostępniać swoje ruchy za darmo? (nie licząc, że osobom, które kupiły książkę też je udostępnia, tylko z nieco większym opóźnieniem niż abonentom)

nikt nie ma szklanej kuli, żeby stwierdzić kiedy jakiś przewidywany ruch się zacznie... ale jeżeli ze wszelkich znanych teorii ekonomicznych, powiązań między sektorami etc. wynika, że dany walor w danych warunkach wykonuje jakiś ruch (a inne powiązania ruszają się tak czy tak) i jest to udowodnione na wielu przykładach... to warto o tym
  • Odpowiedz
@Gippo86 moim zdaniem dyskredytuje go fakt, że nie udostępnia swojego portfolio. O wiele lepsi od niego udostępniają swoje ruchy i portfolio z jakimś tam poślizgiem za darmo.
  • Odpowiedz
@Silvervend: ale jak się posłucha jego wywiadów (mniej lub bardziej dostępnych - zależy czy masz książkę czy nie) to sporą część portfela mówi :)

obecnie skupuje partiami DRW oraz VNQI, co większe tąpnięcie na ropie, to dokupuje Gazprom...
ma sporo srebra i złota fizycznego, sporo spółek wydobywczych, sporo ETFów na surowce - typu REMX
  • Odpowiedz
@bialyjakbialek: już dawno policzyłem przynajmniej ile mi potrzeba do 'end game', czyli, żeby nie musieć za specjalnie pracować. ba - policzyłem nawet optymistyczny i pesymistyczny scenariusz. ofc po drodze absolutnie wszystko się może zdarzyć i moje kalkulacje c--j strzeli. poza tym zależy jak i w co inwestujesz, ile masz źródeł dochodu itd itp.

@shaki24: czytałem jakiś czas temu, imho zrozumiałem dość. nie wiem do czego zmierzasz, tak sobie
  • Odpowiedz
@lsh: jeżeli wchodzi w transakcję niespekulacyjnie... tylko inwestycyjnie z horyzontem np. na 10 lat.... to czy kupisz za 2-3 dolary mniej czy więcej - traci na znaczeniu

poza tym on nie gra na setupach z AT tylko inwestuje na bazie geopolityki, przepływów pieniężnych, stanów gospodarek oraz fundamentach spółek
  • Odpowiedz
@lsh: art jest pisany dość tendencyjnie pod tezę.. językiem emocjonalnym.. czyli z założenia nie doczytałem do końca.... bo jak widzę że tekst ma lecieć na emocjach (wzbudzanie podejrzeń czy naginanie faktów pod tezę) to wychodzę
  • Odpowiedz
@lsh: dwa jego cytaty i opieranie na niej calej bzdurnej teorii mimo, ze facet juz w nim wyczerpuje temat.
Pisze ze dobry trader osiaga 10% zwrotu rocznie by sie z tego utrzymac potrzeba nawet minimum 500k kapitalu obrotowego. W pelni sie z tym zgadzam.
Pisze iz nie zna nikogo kto dorobilby sie na gieldzie, za to na wlasnej przedsiebiorczosci juz owszem. To praktycznie rozwiniecie tego co napisal wczesniej:
Dazenie do niezalezmosci finansowej poprzez inwestowanie i oszczedzanie to slow lane - jest to mozliwe, ale w praktyce przecietny roczny zwrot bedzie tak niski ze zajmie to dekady, biorac pod uwage sytuacje losowe (kryzys, choroby) moze sie udac w wieku 60lat+ jak dozyjemy.
Prawdziwa niezaleznosc finansowa (czy tam “bogactwo”) buduje sie inaczej - wlasnie poprzez pomysl na wlasna
  • Odpowiedz
@Gippo86 ale to kompletnie nie jest jakaś informacja, którą można uznać za wartościową. Wgląd w portfolio, to dokladne info kiedy kupił, co kupił i za ile. Jak to jest, że inwestorzy z Wall Street, co mają dobre wyniki, publikują je gdzie się da, a on tylko ochłapami rzuci? Portfolio Billa Gatesa jest dostępne dla publiki, mimo tego, że jego fundusz nawet dla tej publiki dostępny nie jest.

Bez udostępnienia swojego portfolio,
  • Odpowiedz
@Silvervend: ale tak naprawdę co ci da jego portfolio, jeżeli większości walorów nie kupisz po takiej cenie jak on (bo np. kupił w ostrym dołku 8 lat temu) i przymierza się żeby się czegoś pozbyć... bez sensu...
ważniejsze jest to co teraz planuje dorzucić - a tym się czasem dzieli

abonentom z 2h opóźnieniem wraz z analizą rynku i wyjaśnieniami czemu to kupuje...
klientom na książkę - część z tych rzeczy podrzuca z 2-3 dniowym
  • Odpowiedz
@Gippo86: jeśli za darmo jest g... content to się strasznie c-----o reklamuje :). ja wiem, że książki nie ocenia się po okładce, ale dla przykładu: jak pod knajpą widzisz brud i szczury, to raczej nie chcesz zaglądać do środka mimo że na upstrzonym ptasim gównem szyldzie jest napisane, że dają tam super jedzenie.

poza tym właśnie długoletnie wyniki są tym co np. mnie najbardziej interesuje w czyimś portfolio - właśnie
  • Odpowiedz
@Gippo86 no nie bardzo kumasz. Mogę określić czy wie co robi na bazie jego portfolio. Wiem, że warto inwestować z Buffetem, bo ten po prostu zarabia więcej niż SNP500, a wiem to, ponieważ publikuje swoje portfolio. Z Traderem21 nie wiem, czy jego inwestycje są w ogóle warte uwagi, bo on może mówić rzeczy bez pokrycia, a dopiero po zapłaceniu może wyjść, że będę zarabiać mniej niż inwestując w zwykłe indeksy. Co
  • Odpowiedz
@Silvervend: oglądając jego filmiki (mam też i książkę) za ostatni miesiąc jestem +29% :)

ale gdybym miał nieco większy kapitał, żebym mógł pozwolić sobie założyć konto na exante.. to na REMX miałbym ze 400% :) bo nawet bez jego pomocy, a po przeczytaniu książki rozkminiłem sobie, że jeżeli chiny jeszcze mają wirusa, większość metali z remx wydobywana jest w chinach/korei... oraz wykorzystywana w produkcji.. też chiny/korea/japonia... to jak tylko odblokują
  • Odpowiedz
@Gippo86: Gratuluję sukcesu oraz pomysłu :) I zgadzam się, trader21 przekazuje wiedzę, każdy sam decyduje jak ją wykorzystać. Nie jest żadnym ściemniaczem ponieważ wystarczy poczytać książkę / posłuchać jego wywiadów, wie o czym mówi, zna się. Ktoś kto by udawał nie znałby tylu giełdowych smaczków czy zawiłości, a on nie dość że wszystko potrafi wytłumaczyć (wszystko czego próbował, bo wprost mówi że np. na nieruchomościach nie ma aż tak dużego
  • Odpowiedz