Wpis z mikrobloga

#hosting
TLDR;;;;:::: Warto mieć kopię zapasową strony czy sklepu gdzieś u siebie na dysku, wyeksportowaną z serwera, nie tylko backup robiony przez hosting.
...
Może jestem przewrażliwiony, ale dwa razy spotkała mnie sytuacja gdzie hostingodawca z dnia na dzień albo dokonał migracji na nowy serwer albo zwinął interes i z serwera straciłem wszystkie dane lub ich część. Sporo ludzi pamięta problem z dużym hostingiem, który przez działania właścieciela usunął z serwera strony i bazy danych klientów. Ja miałem taki backup i przywróciłem strony do życia z tygodniową utratą, parę zamówień uciekło, ale nic lepszego się nie dało. Czasy są ciężkie, nie wiadomo czy firma, u którem mam hosting 10 lat nie powie baj baj.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czasy są ciężkie, nie wiadomo czy firma, u którem mam hosting 10 lat nie powie baj baj.

@dzikdzikdzik: Akurat o firmy hostingowe bym się nie martwił w tych czasach, wszystko ucieka w internet, więc nie są w zagrożonej branży a wręcz przeciwnie.

Co do pytania, to uważam że warto co jakiś czas zrobić sobie przez FTP kopię plików swojej strony + kopię bazy danych. A pocztę w programie pocztowym. Przezorny
  • Odpowiedz
@dzikdzikdzik: piszesz gorzkie żale, przestrogę, najlepszą praktykę, prowokację czy kichuj?
Sensowny operator informuje w swojej klauzuli dostarczanych usług o tym na jakiej zasadzie wykonuje kopie zapasowe danych klienta. A ci mniej życzliwi dodają aby wykonywać je również we własnym zakresie ʕʔ
  • Odpowiedz
@dzikdzikdzik:kupno danej usługi wiąże się z wyrażeniem zgody na jej świadczenie zgodne z regulaminem tejże usługi.
A to że imć Kowalskiemu się coś wydawało, to już może dochodzić jego papug w sądzie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Szczerze mówiąc to usługi hostingowe mają jedne z najłatwiej przyswajalnych regulaminów wsród wszystkich operatorów świadczących usługi teleinformatyczne.
  • Odpowiedz
@Avil: A skąd wiesz która firma nie zbankrutuje i tyle? Wyparuje jak giełda kryptowalut? Tego się nie da przewidzieć.
Nazwy i home to wiadomo że nie liczę, bo nikt świadomy z tego nie korzysta.
  • Odpowiedz