Wpis z mikrobloga

Nie śpicie? Świetnie! Także nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali pyszną wątróbkę drobiową z ogórkami i musztardą według przepisu Słowaczki Julki. Podzielcie się wynikiem w komentarzu! :)

Przepis

Składniki
- wątróbka drobiowa 500 g
- 2 małe cebule albo 1 wielka
- ogórki kiszone (słodko-kwaśne) 5-6 mniejszych sztuk
- sól
- mielony pieprz
- mielona papryka czerwona (słodka lub ostra)
- musztarda
- ryż (jako dodatek)
- olej

Przygotowanie

Ryż
1. Ryż wsypcie do miski, kilka razy opłukajcie pod bieżącą wodą, tak aby odpływająca woda była przezroczysta.
2. Następnie umieśćcie ją w garnku, wlejcie wodę do centymetra powyżej ryżu, dodajcie sól, ulubioną mieszankę warzyw (nieobowiązkowe), ewentualne ulubione przyprawy i gotujcie.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, odkryjcie pokrywkę (albo odłóżcie ją na bok) i gotujcie dopóki woda się nie wyparuje na poziom ryżu.
4. Ryż wtedy odłóżcie i pozwólcie mu jeszcze przez 15 minut odpoczywać.

Wątróbka drobiowa
1. Cebulę pokrójcie na drobno i wrzućcie na rozgrzany olej na patelni. Regularnie mieszajcie, aby się nie przypaliła.
2. Ogórki przekrójcie wzdłuż na pół, a potem na krążki (powstaną półkrążki) albo według smaku na drobno.
3. Wątróbkę drobiową przepłukajcie, wysuszcie i pokrójcie na małe kawałki (jak na sauté)
4. Gdy cebulka zmięknie na patelni, dodajcie pokrojone ogórki i wątróbkę.
5. Posólcie, przyprawcie pieprzem i mieloną papryką czerwoną według smaku.
6. Przemieszajcie i gotujcie około 15-20 minut pod pokrywką. Czasem przemieszajcie, aby wszystko dobrze się ugotowało, a smaki się połączyły.
7. Odłóżcie pokrywkę, dodajcie 100 ml wody i 1 łyżkę musztardy. Przemieszajcie i gotujcie jeszcze 5-10 minut. Gotowe!

Smacznego! :)

Obserwujcie tag #polishslovak, aby być na bieżąco ze wszystkimi nowościami o Słowacji, słowackiej kulturze, języku czy kuchni :)

#polishslovak #kuchnia #gotowanie #polski #slowacki #gotujzwykopem
PolishSlovak - Nie śpicie? Świetnie! Także nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przy...

źródło: comment_1587250032CTL0BEk4DELLxt1oJfvlJu.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz