Aktywne Wpisy

Kaja_Kern +10
Nie, nie warto było iść ani na aa ani do psycholożki. Albo obleśne, niepotrzebne teksty, albo powtarzanie non stop wszystkiego co już słyszałam milion razy od siebie samej. Ja wiem jaki mam problem z piciem. Dwa razy w miesiącu kupuję flachę, idę do lasu i tyle mnie widzieli. Nikomu dupska nie daje, nie przeszkadzam. Chodzę i słucham muzy. Znam ludzi z gorszym problemem alkoholowym, ale oni nic z tym nie robią. Nie

kyloe +20

A więc, drogie Mirki, #problem jest następujący:
1. Koleżanka poszła do UPC zrobić internety. Umówiła się na rok, 15MB/s. Z WiFi.
2. Przyszedł monter i miał na stanie tylko urządzenie bez WiFi. Ale powiedział, że jest możliwość aktywowania go zdalnie. Albo zrezygnowania z umowy już teraz, wtedy kolejny zawita w następnym tygodniu. I póki co jest tylko kabelek.
3. Po telefonie okazało się, że by mieć Wifi, trzeba urządzenie zwrócić i umowę na nowo podpisywać, ale już na wyższą kwotę niż ustalana. I z grubsza by wyszło na to, że płatność byłaby prawie taka jak za 30MB/s, a nie na 15. Czas odstąpienia: 10 dni'.
4. I tu pytanie zasadnicze:
zwracać towar, rezygnować z umowy czy kupić zewnętrzny router i go sparować'' z tym, który już tu jest?
') zastanawiam się na ile są zasadne moje obawy co do tych zwrotów, bowiem każdy z nas słyszał jak to łatwo jest zrezygnować z umowy świeżo podpisanej, a częśc miało styczność z sytuacją, że przyjęto rezygnację, ale faktury przychodzą wciąż...
'') obawiam się też, że będzie mnóstwo problemów z połączeniem tych urządzeń. Mój pomysł wyglądał następująco: podłączyć router UPC kablem z routerem zewnętrznym i ten drugi miałby służyć to rozsyłania sieci.
@szczepqs: ale skądś neta trzeba wziąć ;)
Poprzedni mieszkańcy umowę mieli podpisaną także na rok, do dnia dzisiejszego. Tak więc umowa poprzednia po prostu wygasła, natomiast obecna może byc zerwana jeszcze w ciągu max 9 dni.
W infolinii gadajo, że żeby mieć wifi rzeba zrezygnować z umowa, zwrócić sprzęt i podpisywać na nowo...
Być może trzeba będzie sklonować adres MAC z komputera. Przy necie z Multimedii tak trzeba robić.
W UPC też trzeba klonować, bo jest ustawiany jeden MAC przez technika. Ale to kwestia kilkunastu sekund.
@lukaszlew77: Chyba, że bierzesz 15 mbps wtedy opłata za WiFi doliczana miesięcznie 16 zł.
@szczepqs: @SPGM1903: od UPC musisz mieć jakieś urządzenie, bo na nim jest przyznawany dostęp. A co dalej do niego podepniesz to Twoja sprawa, byle dobrze działało i jak się popsuje Twój sprzęt, żebyś nie k----ł, że
przeliczając na rok, to wychodzi 192zł, czyli cena za nowy router średniej
@SPGM1903: Jak coś to priv.