Wpis z mikrobloga

Jak to dobrze było spędzić światową pandemię w cywilizowanym kraju, który powoli wraca do normalności, dzięki szybkim i skutecznym działaniom oraz wrodzonemu pragmatyzmowi.

Od wczoraj, kiedy przywrócono działanie większości sklepów - życie toczy się niemal jak przed epidemią, tylko że z maseczkami. Gospodarka wraca na poprzednie tory, co pewnie będzie wkrótce oznaczało zapotrzebowanie na pracowników z pewnego biednego, uwstecznionego, autorytarnie rządzonego państewka na wschodzie. I nie, nie mam tu na myśli Białorusinów.

A jak tam u was somsiedzi? Policja dalej pałuje za wystawienie pośladka poza obręb domu, a władza uchwala na kolanie kolejne gównoprawo, dotyczące wszystkich poza nimi? xD

Pic rel, pewne czeskie miasto, wczoraj po południu:

#czechy #polska #koronawirus
źródło: comment_1586526770aqzavpOYpKtRF91jJkuYI2.jpg
  • 19
@ediz4:

Państwo z 4 razy mniejszą populacją mające tyle samo przypadków

Przy rozprzestrzenianiu się epidemii, znacznie większe znaczenie ma zagęszczenie ludności niż jej liczba - które to w Czechach jest wyższe. Tak, czesi również mieli program repatriacyjny dla swoich lokalsów uwięzionych za granicą.

świetnie sobie poradziło dzięki skutecznym działaniom i wrodzonemu pragmatyzmowi.

Jak najbardziej tak, dodałbym do tego jeszcze trzymanie się procedur. Liczba personelu medycznego zarażonego koronawirusem w Czechach liczona jest
Polska od dawna jest z tyłu za Czechami

@generalnyprzeglad: to chyba w Czechach nie byłeś. Ja byłem 2 lata temu i zjeździłem pół kraju. Było bardzo nostalgicznie, bo momentami tak jak u nas pod koniec lat 70, tak nas wyprzedzili. No chyba że masz na myśli że na mapie odwróconej do góry nogami jest z tyłu, to wtedy się zgadza, z tyłu, z przodu a nawet z boku.
Przy rozprzestrzenianiu się epidemii, znacznie większe znaczenie ma zagęszczenie ludności niż jej liczba - które to w Czechach jest wyższe. Tak, czesi również mieli program repatriacyjny dla swoich lokalsów uwięzionych za granicą...

Hmm. Zagęszczenie ludności.

134 os/km2
123 os/km2
Doprawdy różnica diametralna.

Jak najbardziej tak, dodałbym do tego jeszcze trzymanie się procedur. Liczba personelu medycznego zarażonego koronawirusem w Czechach liczona jest w jednostkach, w PL w jednostkach liczone są całe szpitale i