Wpis z mikrobloga

@Kick_Ass: @dyniel: Trochę tak trochę nie - wydaje mi się że mąki razowe to ogólna klasyfikacja powyżej pewnego typu. Pewnie rozróżniasz bo mają inną strukturę? To generalnie ciekawy temat - typ mówi tylko o ilości popiołu ze spalania, a mąka może być zmielona grubo lub drobno, otręby mogą być domielane albo nie, białka może być dużo albo mało :)

A sam zakwas będzie szczęśliwy jak jeść dostanie, wybrzydzać nie będzie
@tptak: Ja robię sam mąkę i pełnoziarnista to taka, która powstaje ze zmienenia całego ziarna na mąkę, a z razową to tak do końca nie jest, kiedyś, w innym młynie, jak robiłem mąkę razową to do mąki chlebowej młynaż dosypywał otręby ale tylko drobne i po wymieszaniu była mąka razowa, w otręby gróbe zostawały jako odpad.
@Kick_Ass: ja na pszykład dzisiaj z 2kg zakwasu zrobiłem 8kg na jutro i jutro
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tptak: są różnice w strukturze, ale to bardziej od producenta chyba zależy a nie od nazwy. Niemiecka jest drobniejsza, za to polska przypomina bardziej owsianą