Wpis z mikrobloga

Polecam ten wątek: https://www.wykop.pl/wpis/48580187/pokaz-spoiler/171686727/#comment-171686727
Aktywiści opozycji(głównej części) wciąż wierzą w autentyczny demokratyzm(panowie są z politologią kilkadziesiąt lat do tyłu), w który od dawna nie wierzy się na zachodzie, gdzie zwalcza się wszystkie ruchy oddolne, a swoją wolę narzucają warstwy oligarchów i finansistów. Taka jest "demokracja" na zachodzie.
#polityka
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tell_me_more: Nie jestem wrogiem demokratyzmu, doceniam jej rolę w czestotliwości wymiany elit przywódczych i jakiegokolwiek wpływu na czynniki decyzyjne. Ale apeluje o odrzucenie pięknoduchostwo i chłodną ocenę sytuacji.
  • Odpowiedz
@IdillaMZ: w polityce "pięknoduchostwo" jest realną siłą, która często przeważa nad racjonalnymi argumentami. Nie z jakichś nadprzyrodzonych przyczyn, a po prostu dlatego, że jeśli ludzie masowo w coś wierzą, to zachowują się zgodnie z tym i zmieniają rzeczywistość.

Elity próbują tym sterować, ale elity nie są jednolitą grupą, więc jest wiele różnych bodźców sterujących walczących ze sobą, no i nawet z najlepszymi algorytmami elity czasem się mylą.

A my mamy
  • Odpowiedz
@AliShaheedMuhammad: Kwintesencją korwinizmu jest walka z monopolistami, kapitalizmem kompradorskim jaki sobie ukonstytuowali oligarchowie z etatystami. Ja jednak jestem zdystansowanym do wszelkich dogmatyzmów, to jest mój prywatny stosunek.
  • Odpowiedz