Wpis z mikrobloga

Jaki notebook kupić, a właściwie lista najciekawszych laptopów na kwiecień 2020 w różnych przedziałach cenowych:
do około 500 zł
do około 1000 zł
do około 1500 zł
do około 2000 zł
do około 2500 zł
do około 3000 zł
do około 3500 zł
do około 4000 zł

Data ostatniej aktualizacji znajduje się jak zawsze w prawych rogach przy danych podprzedziałach. Jak ktoś czeka na laptopy z nowymi ryzenami(4XXXh i 4XXXu), 10 mobilną serią intela(Comet Lake-H), radeony 5500M, 5600M, 5700M, karty 1650 Gdd6r, 1650 Ti, 2070 Super, 2080 Super w mobilnych i wersjach max-Q od Nvidii oficjalnie mają pojawić się na polskim rynku w maju, zobaczymy jeszcze jak z realną dostępnością. Spodziewałbym się raczej wyższych cen niż obecne m.in. z powodu słabej złotówki, podatku od nowości, który zawsze występuje w Polsce i problemach z transportem sprzętu do Europy.

Jak ktoś poluje na promocje to w ostatnich tygodniach przeceniają laptopy w x-komie, RTV EURO AGD, OleOle czasem też idzie coś złapać w avans czy mediamarkcie. Sytuacja jest dynamiczna, więc dużo zmieniam na listach, więc żebyście się nie dziwili, że wczoraj taki laptop był, a dzisiaj już nie, bo z jednej strony jesteśmy na progu nowych generacji laptopów z drugiej w związku z tym, że Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło 180 mln zł na dotacje na laptopy dla uczniów i nauczycieli oraz pracą zdalną wielu osób sporo z tego szybko schodzi, a sklepy i hurtownicy też wykorzystują zwiększony popyt co widać nie tylko po dostępności, ale przede wszystkim po cenach.

Chciałbym również w obecnej sytuacji związanej ze światową pandemią wywoływaną przez koronawirusa SARS-CoV-2 wszystkim Wykopowiczom życzyć zdrowia i byście na siebie uważali oraz niepotrzebnie nie narażali. ʕʔ
#pustulkowelaptopy #szukamlaptopa #laptopy
  • 253
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pustulka: jakiego procka szukać w laptopie do 2.5 z win, ryzen 5 3500u? Czy cks lepszego znajdę. Głównie korzystam z kompa ale mógłby odpalić ten laptop jakiegoś csgo lola w miarę sprawnie ;)
  • Odpowiedz
@Nemans: 15" laptop do internetów, na już? Pewnie może być, w DE już jest Ideapad 15 za tyle 4500U(6 rdzeni):
https://www.lenovo.com/de/de/laptops/ideapad/s-series/IdeaPad-5-15ARE05/p/81YQCTO1WWDEDE1/customize?

650 € z 4600U(6 rdzeni, 12 wątków), metalowym, palmrestem, klapą matrycy, szybszym wifi i lepszą matrycą, był jeszcze kod WECARE10 na 10% w dół. Niemcy też mają swifta 3 w podobnej cenie 4500U. Trudno powiedzieć kiedy się faktycznie pojawią fizycznie w Polsce, tydzień, dwa, może dłużej.
  • Odpowiedz
@Pustulka warto czekać i dopłacać do tych nowych Ryzenów? Jak się w ogóle sprawuje AMD? Zawsze siedziałem na Intelu ale kusi mnie spróbować z ciekawości
  • Odpowiedz
@Pustulka: dzięki za odpowiedź! Jeszcze szybkie pytanie, myślisz że warto dopłacać do serii 4000? Czy np wziąć na promocji Huawei Matebooka D 14 z ryzenem 3500? Żadne wielkie wymagania, studia/praca biurowa/internet/lekka gierka
  • Odpowiedz
@niziu:

dzięki za odpowiedź! Jeszcze szybkie pytanie, myślisz że warto dopłacać do serii 4000?

Czy warto? Raczej tak i jeżeli celujesz w 14-stkię wziąć Swifta 3 z 4500U jak się w końcu pojawi w Polsce, chyba, że mieszkasz w Niemczech tam już chyba jest.

Czy np wziąć na promocji Huawei Matebooka D 14 z ryzenem 3500? Żadne wielkie wymagania, studia/praca biurowa/internet/lekka gierka

Pewnie wystarczy, jaka to promocja?
  • Odpowiedz
Dostałem odpowiedź od Lenovo Polska, że Thinkpady z ryzenami: E14-ARE, E15-ARE, L14, L15, T14, T14S pojawią się w sprzedaży w Polsce dopiero w połowie czerwca. 13-stki jeszcze nie mają daty, więc raczej później.
  • Odpowiedz
Miałem robić aktualizację wszystkich przedziałów w długi weekend, ale wybór jest tak słaby i drogo, że się wstrzymam pewnie do środka przyszłego tygodnia.
  • Odpowiedz
Mam do Was pytanie, a mianowicie potrzebuję koniecznie laptopa do 2,5k który przede wszystkim ma służyć mi na studia(pakiet office) oraz do pracy biurowej. Nie ukrywam, że czasami zagrałbym w CS GO lub jakiegoś lola. Natknąłem się wczoraj na takiego Asusa. Czy to będzie dobry wybór? Na angielskich stronach czytałem że AMD tutaj=problemy z chłodzeniem, ale ile jest w tym prawdy to tego do końca nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc
  • Odpowiedz
Na angielskich stronach czytałem że AMD tutaj=problemy z chłodzeniem, ale ile jest w tym prawdy to tego do końca nie wiem.

@Bakerovsky: To raczej nie wersja z AMD, a wszystkie modele asusa z serii: X409FA, X412DA, X412FA, A509FA, X509FA, X509JA, A512DA, F512DA, D712DA czyli laptopy z głupio rozwiązanym chłodzeniem. Jak już chcesz iść w lżejszy laptop z ryzenem 3500U to raczej Huawei D15.

W DE już jest Lenovo Ideapad 5 z ryzenem
  • Odpowiedz
A dlaczego wybór jest słaby? Wszystko na e-lekcje wykupili?

@Michal0173:
Bardzo dużo rzeczy się nakłada:
- jesteśmy na progu laptopów z nowymi procesorami intela i amd, więc niezbyt chcą ściągać te starsze
- globalna pandemia opóźniła produkcję i dostawy oraz co za tym idzie ilość
  • Odpowiedz
@Michal0173: Najprawdopodobniej Ideapad 3 tam wpadnie, ale nie wiem czy w najbliższych miesiącach, bo trochę musi potrwać nim ceny się się ustabilizują i zwiększy się dostępność.
  • Odpowiedz
@Pustulka: Panie kochany planuję zakup jakiejś wydajnej 17stki do giercowania i mam takie pytanko czy w maju wyjdzie coś ciekawego na rynku polskim takiego jak np. nowe lenovo czy lepiej nie czekać i kupować już teraz (budżet 8 tys. zł)?
  • Odpowiedz
@Satos: Z 17-stek za dużego wyboru nie masz. Z kartą nie słabszą niż RTX2060 wyjdą tylko nie wiem czy już w maju z 8 rdzeniowym Intelem i7-10875H lub mocniejszym:
Asus ROG Zephyrus S17 GX701
Asus SCAR 17 G732
Asus ROG Strix G G712
Gigabyte AERO 17
HP Omen
  • Odpowiedz