Wpis z mikrobloga

Jaki notebook kupić, a właściwie lista najciekawszych laptopów na kwiecień 2020 w różnych przedziałach cenowych:
do około 500 zł
do około 1000 zł
do około 1500 zł
do około 2000 zł
do około 2500 zł
do około 3000 zł
do około 3500 zł
do około 4000 zł

Data ostatniej aktualizacji znajduje się jak zawsze w prawych rogach przy danych podprzedziałach. Jak ktoś czeka na laptopy z nowymi ryzenami(4XXXh i 4XXXu), 10 mobilną serią intela(Comet Lake-H), radeony 5500M, 5600M, 5700M, karty 1650 Gdd6r, 1650 Ti, 2070 Super, 2080 Super w mobilnych i wersjach max-Q od Nvidii oficjalnie mają pojawić się na polskim rynku w maju, zobaczymy jeszcze jak z realną dostępnością. Spodziewałbym się raczej wyższych cen niż obecne m.in. z powodu słabej złotówki, podatku od nowości, który zawsze występuje w Polsce i problemach z transportem sprzętu do Europy.

Jak ktoś poluje na promocje to w ostatnich tygodniach przeceniają laptopy w x-komie, RTV EURO AGD, OleOle czasem też idzie coś złapać w avans czy mediamarkcie. Sytuacja jest dynamiczna, więc dużo zmieniam na listach, więc żebyście się nie dziwili, że wczoraj taki laptop był, a dzisiaj już nie, bo z jednej strony jesteśmy na progu nowych generacji laptopów z drugiej w związku z tym, że Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło 180 mln zł na dotacje na laptopy dla uczniów i nauczycieli oraz pracą zdalną wielu osób sporo z tego szybko schodzi, a sklepy i hurtownicy też wykorzystują zwiększony popyt co widać nie tylko po dostępności, ale przede wszystkim po cenach.

Chciałbym również w obecnej sytuacji związanej ze światową pandemią wywoływaną przez koronawirusa SARS-CoV-2 wszystkim Wykopowiczom życzyć zdrowia i byście na siebie uważali oraz niepotrzebnie nie narażali. ʕʔ
#pustulkowelaptopy #szukamlaptopa #laptopy
  • 253
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pustulka: jak kupiłem hp paviliona z ryzenem 5 3550h, GTX1650 i 8gb ramu to gdy wejde we właściwości komputera pokazuje mi 8gb ramu(dostępne 5.92gb) czy wszystko jest w porządku? te 2gb zżera mi karta zintegrowana?
  • Odpowiedz
@Koaik: Tak jak wyżej jest ok, jest to ilość alokowana przy starcie systemu, więc jedyną opcją jest zmniejszenie ilości MB jaką rezerwuje Vega 8 w biosie, ale w pavilionie chyba nie ma takiej opcji zmiany, nie wiem jak w nowszych rewizjach biosu.

@brevokz01: Wersja z ryzenem z 8GB ramu ma przeważnie 2x4GB, więc raczej w grę najlepiej wchodziłaby wymiana na 2x8GB, o tyle plus, że HP nie zwraca
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pustulka: Jednak pavilion do mnie nie przemawia, grzeje mi za bardzo na kolanach przy youtube. Poprzednio mialem elitebooka 840 g1. Co polecisz do 3k jako nastepce? Paviliona raczej zwracam bo irytuje mnie praca wentylatorów. Najbardzie pasiwalby mi taki matebook z mx150, ale nie idzie go dostać. Rozmiar matrycy 14-15, mozliwosc rozbudowy ramu do 16gb i fajna matryca bez pwm to tyle z moich wymagan
  • Odpowiedz
Co polecisz do 3k jako nastepce? Paviliona raczej zwracam bo irytuje mnie praca wentylatorów.

@brevokz01: Odznaczyłeś sobie w biosie opcję fans always on?

Najbardzie pasiwalby mi taki matebook z mx150, ale nie idzie go dostać. Rozmiar matrycy 14-15, mozliwosc rozbudowy ramu do 16gb i fajna matryca

Co polecisz do 3k
  • Odpowiedz
@Pustulka: dziękuję Pan Pustułka.

Albo nie umiem szukać, albo jestem za skąpy. Niestety mój T420 dostaje p-------a i niedługo będe musiał szukać następcy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
FHD, stacja dokująca (może być klasyczna albo usb), obsługa DX12, OpenGL 4.1, wygodny touchpad, wygodna klawiatura. Preferowane 12-14"

I za cholerę
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru:

I za cholerę niczego nie mogę znaleźć

Twój następca zadebiutuje dopiero pod koniec czerwca:
ThinkPad T14 | Ryzen 4XXX | od 899 Euro
ThinkPad T14s | Ryzen 4XXX | od
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru:
Pewnie tak, z uwagi na to, że będą miały 6 i 8 rdzeni, ale przede wszystkich dlatego, że szukasz thinkpada, o one:
- na rynku polskim z niewyjaśnionych mi bliżej powodów strasznie trzymające cenę, nawet serie T z ryzenem są drogie i ich jest mało
- thinkpad z rynku wtórnego nie będzie miał gwarancji, bo Lenovo Polska w większości kopie w dupę jeżeli nie masz rachunku co bardziej dlaczego
  • Odpowiedz
@Pustulka: najmarniej od roku zerkam na twoją listę i teraz nke jest jakoś gorzej z dostępnością sprzętu spelniajacego moje wymagania.

No wolałbym nie schodzić ze ścieżki thinkpad/elitebook/latitude. Przez ten czas co mam t420 to moja mamuśka zużyła ze 3 laptopy (każdy kupowany nowy), a ja jedyne co to dołożyłem ssd
  • Odpowiedz
@Pustulka: Hej,
poszukuję lapa gamingowego za około 5500 PLN . Home office plus rekreacyjnie granie w fpsy, głównie Quake.
Myślałem o nh5 zen na ryzenie 5 3600 + rtx 2070 (5700) lub 7 3700x rtx 2060 (5599).
Czy ewentualnie jest sens czekać na lapy z 4800u/4900hs? W Polsce pewnie pierwsze pojawia się w okolicach czerwca... Ewentualnie jakieś inne rozwiązania?
Laptop w domu będzie podpięty pod monitor. Nie zależy mi specjalnie
  • Odpowiedz