Aktywne Wpisy
![czillaut](https://wykop.pl/cdn/c0834752/e77b93c27cabf5dabfe0b68e7b885b8461a9e3c56206e8d57380d7c04e2f9adc,q60.png)
czillaut +480
#trump
ktokolwiek uważa, że 20 latek z AR-15 na prawie 200m trafił na centymetr specjalnie w ucho jest #!$%@?ęty i nigdy z niczego nie strzelał xD
ktokolwiek uważa, że 20 latek z AR-15 na prawie 200m trafił na centymetr specjalnie w ucho jest #!$%@?ęty i nigdy z niczego nie strzelał xD
![czillaut - #trump
ktokolwiek uważa, że 20 latek z AR-15 na prawie 200m trafił na cen...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/ca0b0a4ba671da8904761bfee624bf5cd723f3a784e4e641b8c733138d9eca37,w150h100.jpg)
![WykopX](https://wykop.pl/cdn/c0834752/8392eda7e649f71041fa56213437c4b61fc8946eb840ffe684fdec86852d0b4d,q60.gif)
WykopX +106
Nagranie ZAMACHOWCA przed atakiem na Trumpa + oficjalne stanowisko LEWICY po ataku:
https://streamable.com/jo4zlu
#bekazlewactwa #neuropa #usa #lewackalogika #konfederacja #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow
https://streamable.com/jo4zlu
#bekazlewactwa #neuropa #usa #lewackalogika #konfederacja #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow
![WykopX - Nagranie ZAMACHOWCA przed atakiem na Trumpa + oficjalne stanowisko LEWICY po...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b4925e496a806859f4d94e05eb77e36a6f88d2b8caa991ba3c731e923ca1a269,w150h100.jpg)
Widać, że wiele osób nie ma pojęcia o prowadzeniu działalności i kosztach, podejrzewam że wsród nich można by znaleźć moich klientów ze studenckich czasów pracy za barem, którzy nagminnie narzekali na cenę wódki, myląc przychód z dochodem firmy (w hurcie 15zł paaaaani).
Ja akurat z branży HoReCa, która bardzo dostała po dupie, dlatego chciałam wytłumaczyć, że jak ktoś ma np. hotel, którego prowadzenie kosztuje kilkaset tysięcy złotych miesięcznie i więcej, to jeżeli ma poduszkę finansową pozwalającą na miesiąc funkcjonowania, to jest naprawdę zajebistym przedsiębiorcą, bo z wysoko kosztowej działalności udało się odłożyć hajs nieprzeznaczony na obrót i to zapewne zasługa lat pracy nad ową! Podobne koszty ponoszą właściciele dużych restauracji - większość miała poduszki, ale te poduszki były skalkulowane na martwy sezon, a nie shut down. Prowadzenie restauracji jest ogromnie kapitałochłonnym biznesem i nie poleciłabym nikomu. Jestem pewna, że w innych branżach jest analogicznie.
Myślę rownież, że nikt nie wspomina o tym, że kasa zamrożona jest już od lutego - ponieważ w marcu za faktury z lutego nikt już nie chciał za bardzo płacić (mówię o miejscach obsługujących b2b), a firmy działały normalnie i utrzymywały swoje koszty, opłacały pracownikow. Pierwsza partia zabezpieczeń zeszła przedsiębiorcom z kont już na początku marca.
Poza tym właściciel firmy, to nie jest jakiś legendarny boss, który miesiąc w miesiąc bierze krwawice firmy i wyjaławia konto do zera. Bierzemy normalne wypłaty, raz lepsze raz gorsze ¯_(ツ)_/¯
Końcowo wspomnę, że wprowadzone ostatnio ulgi ZUS dotyczą PRZYCHODU a nie dochodu (czyli liczy się każda wystawiona faktura, nawet jeśli masz stratę po odliczeniu kosztów, to przekraczając próg nie łapiesz się).
#wlasnafirma #koronawirus
W Polsce aktualnie jest i tak off-season więc nie wiem kto miałby przyjeżdżać do ciebie do hotelu - chyba tylko ludzie służbowo, a ci akurat mogą być obsługiwani.
Także śmieszy mnie jak starzy krętacze zaczynają robić z siebie wielkie ofiary, będą wyciągać łapy po zapomogi, zamkną spółkę, otworzą nową i hotele będą dalej prowadzone tylko pod inną
źródło: comment_1586018848pl8H70XbhD2rqk0ZJhuRYo.jpg
Pobierzzycze powodzenia wszystkim - jdg czy też UoP, smieciowki, cokolwiek. Trzymajcie sie, powodzenia!
Komentarz usunięty przez moderatora
Tak, daj wędkę, a nie rybę, tak to pracuj za darmo bo przyjdzie ukrainiec, tak to śmieciówki a teraz k..rwa co? Teraz litości?
Szefuńcie żyją ponad stan, zakredytowani po uszy, domy, samochody, bąbelki jeżdżą na wakacje w najdroższe kraje. ajfony i drony. To jak oni mają mieć poduszkę finansową. Chociaż psiocząna PIS to siorbią 500+ kupując na raty coraz to lepsze samochody.
Nierzadkie matactwa i cwaniactwo na prawo i lewo, tu mam ciocię tam mam wuja, ale nie, teraz wsparcie, bo wszyscy nagle upadną. I wiecznie złe państwo, bo zabiera na ZUS, bo każdy k...a ubezpieczony, tylko gorzej jak coś poważniejszego niż katarek to ich karta ubezpieczeniowa g...o daje i aj waj do państwowego szpitala na trudną operację, która by ich uczyniła bankrutami, gdyby mieli pokryć z własnej klieszeni.
Jak upadną to pozwalniają pracowników - i jeszcze na tym zyskają bo ludzie nie będą mieli za co żyć - a te cwaniaki zatrudnią ludzi za miskę przysłowiowego ryżu. Niewolnica
Komentarz usunięty przez moderatora
To, że utrata pracy przez koronawirusa i kwarantannę krajową jest akurat tym na co szykuje się większość osób nie znaczy, że znaczy że firmy mogą zrobić podobnie.
Podstawowa różnica jest taka, że człowiek szykuje się na niemożność pracy swoją i może drugiej osoby z którą żyje. Koszty stałe to na ogół rata/czynsz za mieszkanie, samochód etc.
A jak to wygląda z perspektywy firmy?
1. Jeśli jesteś samozatrudniony to Twój model ryzyka przypomina model ryzyka zwykłego pracownika. (nie jest identyczny ale w naszych rozważaniach te różnice nie są jakoś bardzo istotne teraz) Grozi Ci brak dochodu ale też brak kosztów bo samozatrudnieni mają na ogół niskie koszty i działają w usługach. Nawet mały warzywniak to najczęściej biznes rodzinny, więc inna kategoria firmy.
Osobiście współpracuje z ponad 100 podmiotów gospodarczych prowadzących działalność gastronomiczna.
Nie ważne czy prowadzi to celebryta z tv czy firma farmaceutyczna. Każdy jest dupie. Najlepsi maja hajs do końca czerwca.
Jeżeli w maju nie ruszy gastro to zacznie się dramat.
Jeżeli w czerwcu gastro nie ruszy to nie będzie co
Jeśli piszesz że koszty
I tyle.
@karusiasnk: no ale my to rozumiemy, po prostu biznes prowadzony na bardzo niskich marżach to ryzykowny biznes, przysłowiowy domek kart, który w razie podmuchu go przewróci. No, ale tak, rozumiem - tak naprawdę większość biznesu tak działa.