Wpis z mikrobloga

https://strefainwestorow.pl/artykuly/gielda-usa/20200402/podatek-od-transakcji-gieldowych-usa

Jakiś czas temu pisałem o tym, że giełdy i obrót giełdowy będą łatwym celem dla wszelkiej maści populistów i socjalistów, bo prostemu człowiekowi kojarzą się z wielkim bezdusznym kapitałem.

Kwestia czasu aż u nas wprowadzą dodatkowe opodatkowanie zysków kapitałowych, bo mamy relatywnie niskie opodatkowanie jak na standardy europejskie.

#gielda #pociagdozyskow
  • 9
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: to dość trudny temat. Osobiście uważam, że htf to jest swoista patologia, której nie powinno być i nawet sama giełda w NY specjalnie wydłuża czas dostępu do informacji wielokilometrowym zwojem światłowodu, więc coś w tym gadaniu sensu jest. Jednak ta patologia jest i wg mnie eliminacja htf przez opodatkowanie obrotów również prowadzi do kolejnej patologii trochę jak nawrót raka po wyleczeniu. Otóż samo htf nie zniknie, po prostu spadnie
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: @Hans_Olo: obroty to nie ilość transakcji przecież, dobrze napisali w tym artykule na poważnej stronie?:
"Tymczasem tylko na najpopularniejszych amerykańskich ETF-ach w ciągu jednej sesji obroty czasami sięgają nawet 100 mld USD! To oznaczałoby, że tylko z jednego instrumentu, z jednej sesji, państwu należałoby się 100 mln USD podatku!"
  • Odpowiedz
@Akman: Podejrzewam, że opodatkowanie od "ilości transakcji" jedynie byłoby sposobem stopniowania stawki podatkowej, natomiast ilość transakcji nie jest wyrażana w pieniądzach, więc domyślnie chodzi pewnie o obroty.
  • Odpowiedz
@Hans_Olo: "Sanders od wielu miesięcy propaguje ideę, by wprowadzić podatek od każdej transakcji giełdowej."
jest różnica miedzy podatkiem od transakcji a podatkiem od kwoty transakcji. Autor artykułu i redaktor dopuszczający ją nie dostrzegli tej nieścisłości? chyba, że jakość contentu dorównuje "lekcjom w TVP" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hans_Olo: @Akman: gdzieś widziałem analizy dotyczące wpływu hft na giełdę i wnioski były takie, że jest pozytywny. W wolnej chwili znajdę i wrzucę jako ciekawostkę.

Ja nie mam zdania na ten temat, ale widziałem, że w stanach jest to przedmiotem badań

@Akman: proszę nie hejtować strefy inwestorów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: Nie ma się co nakręcać. Od kilkudziesięciu lat w różnych krajach próbują wprowadzić podatek od transakcji, zwany podatkiem Tobina i nigdy się nie udaje. Nie wierzę, że w takim kraju jak USA miałoby to przejść. U nas też kiedyś była o tym mowa.
  • Odpowiedz
Nie ma się co nakręcać. Od kilkudziesięciu lat w różnych krajach próbują wprowadzić podatek od transakcji, zwany podatkiem Tobina i nigdy się nie udaje

@poczekaj: mnie taka refleksja naszła jak słuchałem jak wygląda sytuacja podatkowa w różnych krajach starego kontynentu na jakimś podcascie.

Czasy się zmieniają, więcej teraz populistów i socjalistów, którzy wprowadzali już bardziej szkodlwe podatki sektorowe, więc giełdy też to może dotknąć.
  • Odpowiedz