Wpis z mikrobloga

@rrpz: Ano dokładnie, też sprawdzałam dane ze Szwecji ostatnio i jest tak jak mówisz. Obecny rok nie odbiega od roku 2018, widać też że pomiędzy poszczególnymi latami w krótkich okresach mogą występować różnice od 200 aż do 800 zgonów, więc nawet jeżeli za dany okres czasu będzie ileś zgonów więcej w ramach tego przedziału to o niczym jeszcze nie świadczy. Obecny rok dalej wypada poniżej średniej z ostatnich lat, a
  • Odpowiedz
Z tego co widziałem to Szweckie władze nie przejęły się swoimi opozycyjnymi naukowcami, a zaufanie do rządu nawet wzrosło. Z drugiej strony to trochę dziwne, skoro teraz wychodzi, że szczepionka przeciw ptasiej grypie była takim niewypałem, a ten sam główny epidemiolog Tegnell był za to odpowiedzialny https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Tegnell Może to jest jednak konsekwencja, nie wiem

Czytałem artykuł o tym, że we Włoszech koło 20 marca oficjalnie "na" koronawirusa zmarły 2 czy 3 osoby,
  • Odpowiedz
@rrpz: W artykule o Tegnellu jest informacja że 1 na 10000 Szwedów w wyniku szczepienia na świńską grypę cierpi na narkolepsję. Jeśli przełożymy to na warunki polskie dla całego społeczeństwa, zakładając że szczepienie na koronawirusa będzie miało podobne skutki uboczne, to otrzymamy 3700 przypadków narkolepsji. Ofiar póki co mamy 500, o ile ci ludzie w ogóle zmarli na koronawirusa. Czyli żeby "uratować" 500 osób które i tak były chore i
  • Odpowiedz
@Anna_: Potencjalnie mogą być ofiary, trudno powiedzieć czy szczepionka (jeśli powstanie zanim opadnie dym) będzie miała jakieś efekty uboczne.

Analiza aktualnych danych ze Szwecji pokazuje, że górka umieralności jest dokładnie odwzorowana przez zgłoszone śmierci z wirusem. Wydaje się, że to pewne, że wirus przyspiesza śmierć lub inne choroby powodujące śmierć. . Górka jest wyższa niż w poprzednich 5 latach - 360 śmierci /dziennie, podczas gdy maksymalnie w 2018 było 320/dziennie.
rrpz - @Anna_: Potencjalnie mogą być ofiary, trudno powiedzieć czy szczepionka (jeśli...

źródło: comment_1588001327WpF0C7iQngbmHUYZeNgVlC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Anna_: Poczytałem na wiki, co mówił na temat epidemii Łukaszenko. Wydaje się mądrym człowiekiem + brak opinii publicznej pomaga w niektórych kryzysach :)

"People are afraid. Thus, I want to tell them the following: not a single person had died from coronavirus in our country. Not a single one! They died from a bouquet of chronic diseases, which they had. [...] Coronavirus is not even a push, it is the
  • Odpowiedz
@rrpz: Jest pewien wzrost w Szwecji, ale w ramach standardowych odchyłów. Na chwilę obecną jest tam tyle samo zgonów co w 2018 roku, co najwyżej można więc powiedzieć że jest to trochę cięższa grypa, a że Szwecja w ogóle się nie zamknęła, to właściwie dowodzi faktom że kwarantanna jest zbyteczna. Porównując z krajami sąsiadującymi Szwecja ma jakieś 2000 zgonów więcej, w rozkładzie rocznym daje to dodatkowo po jakieś 5-6 osób
  • Odpowiedz