Wpis z mikrobloga

@Niewiemja: Szybkie są. Bo dwa dni i ruszyły. Musztardowiec zresztą też, ale nie aż tak. Jak robisz takie dżemy? Bo te moje z cukinii z galaretką, to nie przeżyły za długo. Przynajmniej u mnie bo widziałam, że bratowa je jadła niedawno :D
@Niewiemja: Galaretki chyba są z kwaskiem, ale pleśniały. I ponoć to takie dżemy do lodówki na jakiś czas. Tyle tego zrobiłam, że pewnie jeszcze w piwnicy, ale nie będę sprawdzać jak się mają :D

@Niewiemja: Najpierw spożyję, a to co zostanie zbiorę. Może być? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@magnes125: kiwano tylko do gruntu, jak się wyciagną lekko to nic z nich nie będzie, potrzebują dużo światła, ciepła i mają długi okres wegetacyjny. W tamtym roku na 70 sztuk dojrzało się 5.
@Niewiemja: Normalne dżemy czy sosy bez problemu. Żyją i nic się nie dzieje. Tylko ten wymysł galaretkowy to był taki niewypał. Nie dość, że robiłam z cukinią, to jeszcze z dynią. No nie polecam. W tym roku jak zrobię, to już jak cywilizowani ludzie :D

@Qullion: Do gruntu, ale muszą pójść pod jakąś osłonę? Bo grunt im jakiś znajdę jak podrosną. Słońca mają dość dużo. Rośliny mi się palą na
@magnes125: jak w kwietniu posiejesz i dasz jakąś osłonę to powinno być w porządku i jakaś agrowłóknina jest ci potrzebna bo chwastami bardzo zarasta. W maju już będzie za późno.
@Niewiemja: do gruntu i w tunelu i właśnie w tunelu dadzą radę
@magnes125: kiwano strasznie goni za światłem i chodzi o to by się nadmiernie nie wyciągały pomimo, że to pnącze. Jak się zbyt wyciągną to są słabe i się łamią. Próbuj może coś z tego będzie, ale najlepiej to wpakować do tunelu.