Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 13
Mireczki, Węgierki - zrobiłem swój pierwszy chleb. Bez zakwasu, na drożdżach, mąka pierwsza lepsza ze sklepu i naczynie żaroodporne. Nie jest tak fotogeniczny jak Mirków z #bojowkapiekarska bo gdzie mi tam do Nich, ale smak i zapach to totalny nokaut. Zawsze myślałem że to jakaś alchemia. Dzięki za motywację!
#gotujzwykopem #chleb
Jontek6 - Mireczki, Węgierki - zrobiłem swój pierwszy chleb. Bez zakwasu, na drożdżac...

źródło: comment_15853363355tkCdO9Xyp2AEDivsLWaGC.jpg

Pobierz
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Jontek6: Brawo ty. Też tak zaczynałem, teraz rozróżniam typ mąki po cyferkach i wiem która nadaje się bardziej a która mniej na chleb. Zakwas właśnie dojrzewa, a w niedziele będę piekł chleb żytni na zakwasie o niskim IG dla mojego różowego. Co prawda nie zawsze mi wychodzi piękny, ale smakiem przebija wszystko co można kupić w sklepach, a oni jeszcze śmią powiedzieć że to na "zakwasie"