Wpis z mikrobloga

#sanepid #koronawirus

Uwaga, wg sanepidu nie ma naukowych dowodów na zakażenie wirusem droga pokarmowa, no zajebiście...

Pieczywo kupowane luzem jest narażone na dotyk zaczynając od piekarni gdzie bułki należy przerzucić do koszykówki policzyć, te co spadły na podłogę należy podnieść, następnie kierowca rozwożąc liczy wg potrzeb danego sklepu ze zbiorczego pojemnika rozdziela recznie. Ekspedientka również dotyka jak i na koniec klient wymaca. Większość dziś stosuje rękawiczki, jednak są odstępstwa od normy, gdzie w tym łańcuchu gdzie z dużym prawdopodobieństwem rękawiczek będzie i maseczek brak.

Następnie GIS rekomenduje:

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.

Obawiam się że teraz głównym powodem zakażeń jest właśnie droga kupowania luzem pieczywa...
  • 2
@szczur_wodny to nie jest śmieszne, za dzieciaka pomagałem rozwozić chleb i wiem jak to do dziś wygląda, nie ujrzysz u kierowcy maseczki.

Jechaliśmy do mniejszego sklepu gdzie sklep chciał 20 chleba i 40 kajzerek i np 10 jagodzianki.
Więc bierzesz pusty pojemnik i #!$%@? łapami to do jednego, następnie z auta niesiesz koszyk pod brodą oddychając na to. Masz wszystko w dupie bo od 2 w nocy wozisz pieczywo.