- 300 g mąki, - 120 g zakwasu pszenno - żytniego, - 150 g wody, - 2 g drożdży instant, - 10 g soli
WYKONANIE:
Mieszamy ręcznie przez 3 minuty, 40 minut autoliza, 3 składania co 40 minut, formowanie, koszyk 40 minut zimna gara, pieczenie 20 minut 220 stopni, 20 minut 210 stopni.
@Keep_Calm dużo bardzo zakwasu, ale przypuszczam, że bez garowania w lodówce i tylko 40 minut po formowaniu, tak trzeba. Nie za dużo soli? Zwykle powinno być około 2% czyli w twoim przypadku około 7g. Wygląda ładnieᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
@koraki: Dziękuję :) Ja robię wbrew standardom ( ͡°͜ʖ͡°) Właśnie gara tylko w lodówce xD Nie był słony, był idealny! :) @Sl_w_k_1: Wyrastał tylko w lodówce ;)
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki,
- 120 g zakwasu pszenno - żytniego,
- 150 g wody,
- 2 g drożdży instant,
- 10 g soli
WYKONANIE:
Mieszamy ręcznie przez 3 minuty, 40 minut autoliza,
3 składania co 40 minut, formowanie, koszyk 40 minut zimna gara, pieczenie 20 minut 220 stopni, 20 minut 210 stopni.
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem