Aktywne Wpisy
Czy to prawda, że jedyną sensowną piramidą finansową w PL był Avon? Z czego to wynikało? Że laseczki mogły sobie odbijać kasę na perfumach, które brały dla siebie i nie były tak stratne?
#frajerzyzmlm #avon
#frajerzyzmlm #avon
JacekBalcerzak +14
Ja rozumiem że te wszystkie modele pogodowe prognozują opady jak w 97, ale jednak od tego czasu poprawili infrastrukture przeciwpowodziową, poprawili prawda? #wroclaw
2009 roku czy którymkolwiek w ciągu ostatnich 10 lat.
Potrafisz?
Ostatnio uświadomiłem sobie, że poza WTC 2001
praktycznie nie jestem w stanie sobie przypomnieć
co działo się w którym roku.
Koronawirus - 2020 będziemy pewnie pamiętać jeszcze długo,
ale ile trzeba trąbić w mediach i jak poważna sprawa musi być, żeby ją zapamiętać, mocno mnie dziwi i trochę martwi.
Ludzie co znają się na historii potrafią wskazać istotne wydarzenia wraz z datami, ale przypuszczam, że zapytani o ostatnie 10 lat przypomnieliby sobie znacznie mniej niż z historycznego okresu, który ich interesuje.
Albo mam demencję, albo nie przywiązuję wagi do tego co do mnie dociera, albo jestem przeładowany informacjami. Może być też tak, że (moja) pamięć organizuje się w inny sposób, data dla mózgu nie jest istotnym elementem kontekstu pamiętanych informacji.
#gownowpis #pamiec #wydarzenia #historia #historiawspolczesna
Komentarz usunięty przez autora
@Ten_od_Hanki: Rozumiem, że pamiętasz co się działo w kwietniu 2014, 2015. Zazdroszczę - ja nie.
Aż bym sobie poczytał coś w rodzaju "Ostatnie 10 lat w Polsce i na świecie". Wolałbym nie z akcentem na konflikty zbrojne czy polityczne przepychanki. Co wtedy zostaje? Nauka, kultura, gospodarka
Ja np. nieistotne dla mnie informacje zapominam błyskawicznie, minuta i nic nie wiem. Za to coś na czym mi zależy zapamiętuje bardzo szybko i na bardzo długo. Uważam to za jedną ze swoich najlepszych umiejętności, może też tak
Tak na szybko:
2010 - trzęsienie na Haiti, wulkan na Islandii, kryzys w Grecji
2011 - rewolucja w Libii i Egipcie, początek Syrii, zabicie Bin Ladena
2013 - zmiana papieża
2014 - Krym
Komentarz usunięty przez autora
Wydaje mi się, że to dość wyjątkowa umiejętność i/lub wysokie IQ.
Gratuluję :)
Właśnie chodzi mi o przypisanie wydarzeń do dat, przynajmniej lat.