Wpis z mikrobloga

Szybko! Przypomnij sobie co ważnego stało się np. w 2015,
2009 roku czy którymkolwiek w ciągu ostatnich 10 lat.
Potrafisz?

Ostatnio uświadomiłem sobie, że poza WTC 2001
praktycznie nie jestem w stanie sobie przypomnieć
co działo się w którym roku.

Koronawirus - 2020 będziemy pewnie pamiętać jeszcze długo,
ale ile trzeba trąbić w mediach i jak poważna sprawa musi być, żeby ją zapamiętać, mocno mnie dziwi i trochę martwi.

Ludzie co znają się na historii potrafią wskazać istotne wydarzenia wraz z datami, ale przypuszczam, że zapytani o ostatnie 10 lat przypomnieliby sobie znacznie mniej niż z historycznego okresu, który ich interesuje.

Albo mam demencję, albo nie przywiązuję wagi do tego co do mnie dociera, albo jestem przeładowany informacjami. Może być też tak, że (moja) pamięć organizuje się w inny sposób, data dla mózgu nie jest istotnym elementem kontekstu pamiętanych informacji.

#gownowpis #pamiec #wydarzenia #historia #historiawspolczesna
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rentiever: Nie, bo jak każda panika jest zaraz zapominana. Jak ten wirus za 2 miesiące. Pamiętasz wojne światową w Iranie? Zestrzelenie samolotów ostatnio? Albo nalot imigrantów? Albo ataki terrorystyczne isis, paryż i wojnę z nimi? Kryzys gospodarczy w 2008 gdzie paliwo było po ponad 6 zł, baryłka po 120$ i wszystko upadało?
  • Odpowiedz
@levusek1992: kryzys 2008 - tak. Ataki isis tak, ale w którym roku - nie.
@Ten_od_Hanki: Rozumiem, że pamiętasz co się działo w kwietniu 2014, 2015. Zazdroszczę - ja nie.
Aż bym sobie poczytał coś w rodzaju "Ostatnie 10 lat w Polsce i na świecie". Wolałbym nie z akcentem na konflikty zbrojne czy polityczne przepychanki. Co wtedy zostaje? Nauka, kultura, gospodarka
  • Odpowiedz
@rentiever: ale interesowałeś się tymi wydarzeniami i ich nie pamiętasz? Czy miałeś je gdzieś, coś tam usłyszałeś wtedy tylko? W tym drugim przypadku to raczej normalne, że nie zachowałeś tego w pamięci.
Ja np. nieistotne dla mnie informacje zapominam błyskawicznie, minuta i nic nie wiem. Za to coś na czym mi zależy zapamiętuje bardzo szybko i na bardzo długo. Uważam to za jedną ze swoich najlepszych umiejętności, może też tak
  • Odpowiedz
@rentiever:
Tak na szybko:
2010 - trzęsienie na Haiti, wulkan na Islandii, kryzys w Grecji
2011 - rewolucja w Libii i Egipcie, początek Syrii, zabicie Bin Ladena
2013 - zmiana papieża
2014 - Krym
  • Odpowiedz
@rentiever: Generalnie pamiętałem, ale pisząc to sprawdziłem daty Libii, Egiptu, Syrii, Krymu i Doniecka, bo nie byłem pewien dokładnych lat. Pamiętałem tylko że najpierw poszedł zestaw Arabski, a potem Ukraiński.
  • Odpowiedz
@rentiever: Oprócz tego co napisał @chwed, to w 2010 była zima stulecia i katastrofa smoleńska, w 2014 ogłoszenie utworzenia kalifatu na Bliskim Wschodzie, w 2015 i 2016 fala ataków terrorystycznych w Europie, i w 2016 zmarło wyjątkowo wielu znanych ludzi kina, sceny i studia - legend muzyki i filmu.
  • Odpowiedz