Wpis z mikrobloga

Witam, siedzę na windowsie i przymierzam się do zainstalowania ubuntu, chciałbym jednak posiadać dwa systemy

poczytałem trochę o systemach plików ubuntu, że ntfs tylko do odczytu, że wspólne FAT32(a ja fat nie mam żadnej) i zastanawiam się czy jest problem i nie będę mógł nic zapisać na pozostałych dyskach? Da się to zrobić jakoś, żeby współdzielił z windowsem wszystkie partycje?

mam 4 partycje

40 giga - win

80 giga - filmy muzyka dokumenty różne bzdety

70 giga - filmy muzyka dokumenty różne bzdety

50 giga - tu chciałem posadzić ubuntu

#linux #ubuntu #windows
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chapeau_bas: Żeby odpalić wszystko poza królestwem Apple? Żeby na raz pracować/obeznawać się z jedynym profesjonalnym systemem w IT i móc grać w gry na tym samym kompie?

@jimmyF: Słuchaj a nie lepiej ci tego ubuntu na virtualboxie zrobić?
  • Odpowiedz
@Amas: czyli masz kilka partycji i możesz je używać normalnie i pod win i pod ubuntu tak? Są wspólne tak jakby? :)

@PunkT: za słaby laptop ;) 2 giga ramu tylko, muliłby

@BeniaminQ: @Caroo: http://start.ubuntu.pl/dualboot-concepts.html#dualboot-concepts-partitions tutaj pisali, że NTFS tylko do odczytu, czyli przestarzałe info tak?

@chapeau_bas: linux z ciekawości / do programowania / potrzebne mi coś z konsolą, a win gry,
  • Odpowiedz
@jimmyF: Słuchaj ja osobiście korzystam z Lubuntu: to takie ubuntu tylko ma odelżony desktop i to są jego wymagania:

CPU: 700Mhz Intel Pentium 3

RAM:
  • Odpowiedz
@jimmyF: Nie, ubuntu mam postawione na partycji ext4 i pod ubuntu mogę działać na partycjach ntfs, pod windowsem partycja z ubuntu jest tylko do odczytu za pomocą zewnętrznego programu.
  • Odpowiedz
@jimmyF: Te partycje to akurat ubuntu Ci pewnie będzie montowało z automatu i wygląda to mniej więcej tak jak podłączone pendrivy na windowsie, czyli całkiem intuicyjnie. Możesz z nich bez problemu korzystać jednak musisz pamiętać że linux widzi partycje windowsa ale nie odwrotnie...
  • Odpowiedz