Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
"fanatyzm jest przekleństwem narodow" - i to jest prawda. Mam ja syna, który wyrósł z pierwszego fotelika 0-13kg. Kupiliśmy mu obecnie GB Everna-Fix (9-36kg), nie jestem przeciwnikiem #rwf, ale niestety w moim samochodzie jest zabroniony montaż fotelika z nogą (Citroën c4 grand picasso I wersja). Wrzuciłem info na swojego fb na ten temat. I odezwała się znajoma, która jest fanatyczką rwf. I co? Jej mąż pracuje w 8* i oni mają tam wytyczne, że można montować fotelik z nogą, a do schowka w podłodze kłaść książki.

Skoro producent samochodu w instrukcji zapisał, że nie można to dlaczego to obchodzić i tworzyć złudzenie większego bezpieczeństwa? Co w razie zdarzenia drogowego i wadliwego działania fotelika? Co w razie konieczności ubiegania się o wymianę fotelika z ubezpieczenia po kolizji? Byle tylko sprzedać i nabić klienta na tym na czym mają najlepsza marżę, zero myślenia o bezpieczeństwie.

Na powyższe pytania nie umiała/nie chciała odpowiedzieć.

#tatacontent #dzieci #rodzicielstwo #samochody #motoryzacja #gorzkiezale #truestory #fotelik
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@soadfan: ale jeśli noga nie wpadnie w podłogę Ty chyba ok. Jak rozumiem książki są po to żeby noga się stabilnie opierała. Producent auta przecież nie powie żeby tam włożyć książki czy coś innego.
  • Odpowiedz
@soadfan: Jak w tym kraju puszczają ulepy robione na cement i trytki byle hajs się zgadzał, a ty się dziwisz, że na fotelikach robią jakieś dziwne manipulacje? Przecież to nie ich dziecko skończy na cmentarzu. W tym kraju normy bezpieczeństwa to jest garść wskazówek, a nie jakieś sztywne zalecenia.
  • Odpowiedz
@soadfan: to jest część bycia dorosłym - kalkulowanie ryzyka śmierci swoich ukochanych w sposób chłodny i bezlitosny.
Możesz mieć zajebisty fotelik, idealnie zamontowany w bezpiecznym aucie, a podczas kolizji twoje dziecko zginie od ajfona wbitego w czoło.
Najlepiej nie mieć kolizji wcale, najgorzej zmarnować wszystkie zasoby na zabezpieczenia i umrzeć od czegoś poza twoją kontrolą. Życie toczy się gdzieś pomiędzy.
  • Odpowiedz