Wpis z mikrobloga

Ludzie sie smieją z wegan ze padały ale pomyślcie sobie jak bardzo spadłoby ryzyko rozwoju nowych wirusów gdyby zaprzestac hodowli zwierząt. Nie byłoby swinskiej ani ptasiej grypy, nie byłoby targu rybnego w wuhan, nie byłoby hiv. Nie byłoby lekoopoornej gruźlicy, nie stowowano by antybiotyków na masową skale na fremach zwierząt. Może pora wyciągnąć wnioski i przestac kupować mięso.
#takaprawda #weganizm
  • 72
chcesz sprawdzać każdą sztuke testami genetycznymi na wirusy?


@pasztetztrupa: Nie. Chcę jeść po prostu mięso. I nie chcę, żebyś mi zaglądała do talerza. To zdolność jedzenia mięsa zapeniła naszemu gatunkowi sukces. Nie rozumiem dlaczego mielibyśmy rezygnować z tej umiejętności i przyjemności zarazem.
To zdolność jedzenia mięsa zapeniła naszemu gatunkowi sukces.


@KonradLuzik: Chodziło raczej o zdolność obróbki termicznej jadalnych roślin. Ta hipoteza z mięsem została już dawno zaorana.

Nie rozumiem dlaczego mielibyśmy rezygnować z tej umiejętności i przyjemności zarazem.


@KonradLuzik: Bo się nie skaluje - by wyprodukować mięso trzeba zużyć MASĘ zasobów w porównaniu do roślinnego ekwiwalentu. I też nie jest do utrzymania, jak za 100 lat nie chcesz mieć masowego pustynnienia i
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pasztetztrupa: nie widziałem tego 2 w Polsce po za tym chce jeść jak najprostsze rzeczy a nie faszerować się jakimiś proszkami. A po 2 płatki drożdży suszonych mają cenę zaporowa no chyba że będziesz dawać hajs to spoko
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pasztetztrupa: pobieznie przejrzalem ten link i nie moge znalezc ani jednego fragmentu, ktory potwierdza twoja teze.

W pierwszym aktykule jest udowodnione, ze szarlat, o ktorym slyszal moze promil spoleczenstwa, a jeszcze mniej go jadlo wypada w absorbcji azotu lepiej od sera - swietnie, co z tego?

W drugim wyszlo cos ze szczury potrzebuja wiecej azotu niz czlowiek dlatego plant based proteins gorzej sie wchlaniaja, co wplynelo na bledne przekonania, ze u
@Harmideron: Hmm, a jakie inne pokarmy mają tak wysokie stężenie białka? Z tego co sprawdziłem to 1gram białka sam w sobie ma 4 kalorie zwiec nie ma dużo miejsca na coś poza czystym białkiem (pun intended). Np wg googla chuda wołowina ważąca 100g ma 26g białka i 250g kcal. Czyli na 1g białka przypada 10 kalorii. Normalna czerwona fasola ma nieznacznie większy stosunek 1:13. Pewnie jak poszukasz jakiś bardziej egzotycznych to
@pasztetztrupa
Zgaduje, że jedynym dowodem na twierdzenie, że nie byłoby tych chorób gdyby nie hodowla zwierząt to Twoje przypuszczenie.

Dieta warzywna jest uciążliwa że względu na skomplikowanie posiłków i zauważalnie niższa od mięsnych sytość dań bezmięsnych.

Inna sprawa, że jeżeli chce się być zupełnie fair w stosunku do środowiska to nie powinno się kupować importowanych produktów. Takie mleko Kokosowe, tofu, ciecierzyca czy inne tempehy są pozyskiwane w niewiadomych warunkach a potem wiezione
@pasztetztrupa: Akurat popularne zwierzęta hodowlane, nie są dla nas bardzo dużym zagrożeniem, bo nasi przodkowie żyli wśród zwierząt przez pokolenia jako chłopi i przez to jesteśmy na większość zarazków rozprzestrzenianych przez bydło, trzodę etc. uodpornieni. Problemy zaczynają się wtedy, gdy przywędruje do nas jakiś bakcyl atakujący zwierzęta hodowlane, a pochodzący z obcego nam środowiska np. afrykański pomór świń, ale od takich przypadków można się łatwo izolować.