Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z #programista15k #programowanie miał kiedyś problemy zdrowotne / bóle dłoni / palców / rąk? W internetach po angielsku często określane hasłem "RSI". Trochę mam problemy w tym zakresie, nachodziłem się po zwykłych lekarzach i szukam jakiegoś eksperta, szczególnie okolice #wroclaw
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wychwalany: może być, ale nie musi, u mnie np. nie wykryto. Problem jest niestety często niejednoznaczny i niekoniecznie oznacza, że ma się zespół cieśni nadgarstka.
  • Odpowiedz
@awesome: Sam nie miałem, ale polecam pójść do lekarza reumatologa, bo może chodzić o reumatoidalne zapalenie stawów. Znam osobę, u której to tylko w dłoniach się objawiało.
  • Odpowiedz
@awesome: ja miałem rozpoznany przez ortopedę zespół cieśni, drętwiały mi palce prawej dłoni i nadgarstek podczas pisania na klawiaturze, a potem już stale. Poszedłem do fizjoterapeuty i się okazało, że ortopeda c---a się zna (chociaż na jego usprawiedliwienie powiem, że objawy miałem książkowe), a to co mi tak naprawdę dolegało to spięte mięśnie zębaty i ramienia, które uciskały na nerw.

Tak więc polecam dobrego fizjoterapeutę w pierwszej kolejności.
  • Odpowiedz
@awesome: A, no i ortopeda kazał mi miesiąc chodzić w ortezie 23h na dobę (mogłem zdejmować tylko do mycia się), bo zespół cieśni leczy się po prostu nie używając ręki, a fizjoterapeuta załatwił sprawę w dwie godziny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Strus: na razie nie mam zaufania co do badań ;D. Większość mojego "leczenia" aktualnie to jakieś witaminy i minerały... Ale otrzymam też skierowanie do fizjo / ćwiczenia, chyba muszę w końcu poszukać :)

Tak z ciekawości, długo miałeś dolegliwości?
  • Odpowiedz
Tak z ciekawości, długo miałeś dolegliwości?

@awesome: Kilka miesięcy, ale stopniowo:
1. Pierwsze objawy to był ból w nadgarstku przy pisaniu na klawiaturze znaków []\ i używania enter/backspace, bo wtedy przekrzywiałem rękę żeby dosięgnąć do nich małym palcem.
2. Nastepne było uczucie "pompowania balonika" w nadgarstku w trakcie pisania na klawiaturze wszystkimi palcami.
3. Później to samo uczucie w trakcie używania myszki.
4. Później zaczelo się drętwienie palców (oprócz małego) jak
  • Odpowiedz