Wpis z mikrobloga

#uop #praca #pracait #zarobki
Hej Mirki. Mam pytanię a propo umowy UOP i wpadania w drugi próg podatkowy.
Obecnie jest to 32% od kwoty powyżej 85 528 zł brutto.

Pracując za 10 000 brutto miesięcznie według kalkulatora na pracuj.pl, od stycznia do listopada wypłata będzie wynosić 7 143 zł, natomiast w grudniu 5 839zł ze względu na wpadnięcie w drugi próg podatkowy.

Jednakże inne źródła np. money.pl, podają nieco inne informację:
Według obliczeń money.pl (nie wystarczy bowiem podzielić 85 528 zł przez 12 miesięcy), żeby w niego "wpaść" należy zarabiać nie więcej niż ok. 9,1 tys. zł brutto miesięcznie. Czyli 6,4 tys. zł na rękę.

Dzieląc 85 528 zł przez 12 miesięcy daje 7127,33 zł brutto miesięcznie. Jak oblicza się to, kiedy wchodzi się w drugi próg podatkowy?
Dzięki.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lDante93: no na prostą ligokę wychodziło by na to że masz do zapełnienia pasek postępu gdzie 0% to 0zł a 100% to te 85,528zł
No i tyle co w roku zarobisz ponad to, to odprowadzasz 32%.
A w którym już miesiącu przekroczysz te 100% to już ty wiesz kiedy przekroczysz
Mam nadzieję że pomogłem, ale sprecyzuj pytanie bo nie wiem czy tego chciałeś się dowiedzieć ;p
  • Odpowiedz
@caribbean: to że tak działa to wiem. Ale nie wiem w jaki sposób oblicza się to dokładnie.
Bo zobacz, dzieląc te 85k przez 12 miesięcy to jest 7,1k brutto. Zarabiając powyżej wydawało mi się że dopiero w ostatnim miesiącu wpadnie się w drugi próg podatkowy. Przykładowo: 7,5k x 11 = 82,5k, czyli na ostatni miesiąc zostaje 2,5 tys. zł na 17% podatku i 5 tys. zł na 32% podatku.

Jednakże
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lDante93: moim zdaniem takie rzeczy wychodzą dopiero w rocznym rozliczeniu PIT. Na przykład masz dwa etaty i na każdym zarabiasz 60k, łącznie 120k. Ale żaden z dwóch pracodawców nie wie, że robisz u drugiego więc zaliczkę na podatek dochodowy ściągają w wysokości pierwszego progu podatkowego. Dopiero jak robisz PIT to się okaże że masz podatek do dopłaty.
  • Odpowiedz