Wpis z mikrobloga

W związku z #mirkowyzwanie u niektórych osób wylosowane zostały zadania takie jak:

"Wybierz dowolne schronisko w okolicy i podaruj pieskom ciepłe koce lub karmę na zimę"
"Zrób wśród znajomych zbiórkę darów dla dowolnego domu dziecka (ubrania, zabawki) i przekaż potrzebującym dzieciom."

I jest mi serio przykro, że ludzie, którzy te zadania wybrali, albo wymyślali pomyśleli ciut za mało
Jeśli chodzi o schroniska, to większość użytkowników zawiozła do schroniska karmę z marketu: darling, friskies, chappi, a dla kotów: whiskas i odpowiedniki.
Spytajcie się schronisk czy potrzebują 20 kilo takiej karmy, bo większość odpowie "Nie, jak możesz to kup Brit ksztuje około 100zł za 12 kilogramowy worek, a psy nie mają po nim biegunki". Większość schronisk, które znam (a znam ze cztery tak troszkę lepiej) karmi Britem. Ponadto dużą bolączką schronisk są psy starsze i z problemami trawiennymi. Nikt nie chce aby psy schroniskowe miały wieczną biegunkę i większe ryzyko anemii czy nowotworów, prawda?

No i druga sprawa, podobna. Znam wiele osób, które wpadały na pomysł pozbycia się starych zabawek i oddania do Domu dziecka, a tam okazało się - że dom dziecka odesłał ich z kwitkiem. Wiele domów dziecka ma wystarczająco dużo pluszaków, często dostają też od sponsorów nowe ubrania. Potrzebne są zazwyczaj środki czystości, artykuły higieniczne, wyprawki szkolne! Zależy też to wszystko od placówki.

Widziałam też zadanie o oddawaniu książek do biblioteki (chyba nikt go nie robił), ale nie każda biblioteka przyjmuje książki. Nie każda ma na to po prostu miejsce, a stare zniszczone wolumeny i tak nie będą się wypożyczać.

Czemu zadanie nie może brzmieć "Zapytaj instytucję (schronisko, dom dziecka, bibliotekę) czego im trzeba i zorganizuj zbiórkę POTRZEBNYCH rzeczy"
  • 23
Przecież żadne schronisko nie wyrzuci cię z paczką karmy jakakolwiek by nie była. Wy naprawdę myślicie, że psy w schroniskach żyją na workach Acany po po dwie-trzy stówy? Ja tam uważam, że jakkolwiek pomoc jest ważna, niż żadna.

Moje psy karmię Acaną i Canaganem i nawet po tych karmach miały srakę przy pierwszych próbach jej podania, to norma przy zmianie karmy u większości psów.
@mroczny-jogurt: nie wyrzuci, z reguły grzecznie dziękują i dosypują jakiemuś zdrowszemu psu do karmy, albo po prostu zalega im to w przestrzeni magazynowej, nierzadko do czasu końca ważności daty. Zdarzały się sytuacje, ze pracownik schroniska próbował jakoś przekazać darczyncy, że to nie jest trafiony prezent i kończyło się ogromną imbą
jak np. ze spotted legnica:

Między chappi (4% produktów pochodzenia zwierzęcego, niezbyt precyzowanych czy jest to skóra, tłuszcz, czy przypadkowo trochę
źródło: comment_1581195317HhQgBw08EEfruM8vTNZeys.jpg
@mroczny-jogurt: Większość schronisk karmi Britem, bo jest tani, niewiele droższy niż marketowe (koło 5-6zł za kilogram), a Brit potrafi wyjść 7zł/kg

https://schronisko.info.pl/pilnie-potrzebne/dary-rzeczowe

"Karma sucha normalna (marketowa Butchers, a najchętniej Brit - bo taką karmimy psy zdrowe)
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/brit
Karma lepszej jakości, w tym karma dla seniorów i specjalistyczna (dla psów chorych)"

Lista z Korabiewic, które musi pisać nawet takie rzeczy, że nie potrzebują starych ubrań i dywanów, bo widocznie ludzie robią z
@kt13:

jaką karmę specjalistyczną potrzebujecie

No to chyba nic dziwnego, skoro osoba stosuje pytanie otwarte? Ile z tych zwierząt je specjalistyczną karmę? Trzy? Pięć? Mam tu oczywiście na myśli prawdziwie specjalistyczne karmy, bo ani Britt ani Animonda takimi nie są.

Puszki 800g Doliny Noteci i Animondy wychodzą koło 8-10 zł. Iloma puszkami może wykarmić schronisko, które ma koło 100 stów? Osoba z zewnątrz w życiu nie kupi całej palety tych puszek.
@kt13: Butchers jest akurat bardzo słabą, marketową karmą. Britt jest faktycznie lepszy.

Lista z Korabiewic, które musi pisać nawet takie rzeczy, że nie potrzebują starych ubrań i dywanów, bo widocznie ludzie robią z nich śmietnik dla rzeczy, które zalegają im w domu

No zobacz, a w galerii handlowej w której pracuje schronisko każdej zimy organizuje zbiórkę szmat. Czy to może oznaczać, że każde schronisko ma inne potrzeby?
Osoba z zewnątrz w życiu nie kupi całej palety tych puszek

@mroczny-jogurt: Widziałam takie przypadki.
Ale wystarczy że osoba przyjeżdżająca do schroniska przeznaczy na te puszki taką kwotę jaką przeznaczyłaby na chappi, a jeśli zrobi się zbiórkę i każdy postąpi tak samo to spokojnie uzbiera się karton albo nawet dwa. Schronisko i tak musi kupić te puszki dla psów, które na przykład nie mają zębów.
Problemem ludzi jest to, że wydaje
No zobacz, a w galerii handlowej w której pracuje schronisko każdej zimy organizuje zbiórkę szmat

@mroczny-jogurt: wiele schronisk przyjmuje koce i ręczniki. Natomiast często zbiórki dla schronisk polegają na wystawieniu pudła, do którego ludzie wrzucają pierwsze lepsze rzeczy jakie złapią w domu czy w markecie i bywa później, że schronisko nie przyjmuje (bo płaci za wyrzucanie rzeczy, które są im nie przydatne), albo przyjmuje i ponosi ten koszt. W pracy czy
@mroczny-jogurt: tylko tak ci się zdaje. Karma która składa się w 95% ze zboża jest tylko zapychaczem, aby coś leżało w żołądku, natomiast odżywczo - jest to jednak syf. Samo dawkowanie też jest zupełnie inne. Sprawdzałam kiedyś czy się bardziej opłaca Brit czy pedigree przeliczając dzienny koszt karmienia i... Brit nie kosztuje 2 razy więcej, a podaje się go dwa razy mniej.... Za 20 kilo karmy to "wykarmisz" więcej psów i
@kt13: Nie, nie zdaje mi się. Mam swoje bombelki i pomimo tego, że gówniary je uwielbiają puszki są najmniej ekonomiczną opcją.

Za 20 kilo karmy to "wykarmisz" więcej psów i dołożysz do tego interesu wizytami u weterynarza...

Za nim zaczęłam interesować się karmami i barfem miałam w rodzinie psy karmione syfem Chapi czy tam inne Pedigree. Efekt: Dwa zdechły ze starości, jeden w wieku 14 a drugi 18 lat.
puszki są najmniej ekonomiczną opcją

są, ale pies po udarze, czy bez zębów średnio radzi sobie z karmą

Za nim zaczęłam interesować się karmami i barfem

@mroczny-jogurt: to widzę, że nic z tego zainteresowania nie wynikło, niestety
@kt13:

O ho ho, ze specjalistycznych karm do schroniskach po kilkaset złotych doszliśmy do psów do psów po udarach. Nie miałam pojęcia, że w schroniskach wszystkie psy są po udarach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Napisałam powyżej jakie kary jedzą moje psy. Jeżeli uważasz Acanę i Canagana za złe no to trudno.

Jesteś taką arogancką, rzucającą się do ludzi osobą, że aż nie chcę mi się z tobą
@Gunwiarz dzieci w domach dziecka też nie głodują
I ludzie ze szlachetnej paczki też często sobie jakoś radzą.

są jeszcze inne potrzeby...dla niektórych kupowanie schroniskowym burkom suplementów diety to burżujstwo...
A dla mnie nie, zwłaszcza jak mają boksy na dworze.

Czemu nie potrafimy pomagać? Do kontenerów pck wrzucamy zniszczone rzeczy, do domu dziecka stare i zakurzone zabawki, do bibliotek zbędna makulaturę, schroniskom byle co do jedzenia, a ludziom podczas zbiórki starą i
@kt13: to może psy po udarze trzeba by uspać?

zresztą, pies do schroniska - 6 miesięcy
jak nikt się nie znajdzie chętny to do uśpienia i problem z głowy

ale jak już mówiłem - schroniska to zajebisty biznes a nie zarzyna się kury znoszącej złote jajka
@kt13 Osoby takie jak ty, robią więcej złego niż dobrego. Zabijasz w ludziach chęci, opisując dobry uczynek jako coś złego. A prawda jest taka, że w schroniskach nie karmi się zwierząt złotem i diamentami, tylko właśnie zwykłym pedigree, bo nikt nie ma pieniędzy na wydziwianie. Ile zwierząt naprawdę potrzebuje specjalistycznego żywienia? Pewnie nie więcej niż 5%. O ile bardziej przydatny byłby twój komentarz, gdybyś po prostu zwróciła uwagę na to, że warto
A prawda jest taka, że w schroniskach nie karmi się zwierząt złotem i diamentami, tylko właśnie zwykłym pedigree, bo nikt nie ma pieniędzy na wydziwianie

@ryba_twojej_mieczty: wyżej masz przykłady ze schronisk, gdzie nie karmi się pedigree, a brit nie jest wydziwianiem bo jest niewiele droższy. To nie są moje wymysły, to są wpisy ze stron schronisk....

Ile zwierząt naprawdę potrzebuje specjalistycznego żywienia? Pewnie nie więcej niż 5%.

Biorąc pod uwagę jak