Aktywne Wpisy
Ssslave +30
Shatter +987
Czy komentator, dziennikarz, redaktor Mateusz Borek za każdym razem musi stosować, wykorzystywać, używać przy swoich wypowiedziach kilku synonimów, wyrazów bliskoznacznych, słów o podobnym znaczeniu w celu opisania, uplastycznienia, przedstawienia słownie sytuacji na boisku, placu gry, zielonej połaci marzeń polskich kibiców?
#mecz #reprezentacja #pilkanozna #kanalbekowy #borek
#mecz #reprezentacja #pilkanozna #kanalbekowy #borek
Witam wszystkich, macie jakieś porady dla początkującego piwowara?
Jak utrzymujecie temperature np 20 stopni przez całą fermentację? Bo dla mnie na chwilę obecną wydaje się to nierealne.
Wiem, że stosuje się lodówki z styropianu, ale jak utrzymać konkretną temperaturę?
Jak potrzebuję niższej temperatury to odpalam lodówkę ze sterownikiem.
2. Robić mashout, zwłaszcza, gdy jest pszenica/żyto/owies.
3. Napowietrzać porządnie brzeczkę (np. mikserem).
4. Najpierw schładzać brzeczkę, potem zadawać drożdże.
5. Prowadzić fermentację w górę (temperatura), zwłaszcza, gdy aktywność drożdży spadnie.
6. Robić test odfermentowania.
7. NIE SPIESZYĆ SIĘ!
PS. 8. Dezynfekować wszystko, co ma kontakt z piwem od wyłączenia palnika.
Ja od siebie dorzucę żebyś zaopatrzył się w kilka termometrów ( ͡° ͜ʖ ͡°) na wszelki wypadek jeśli jakiś się uszkodzi podczas warzenia. Dobrze też mieć więcej niż 2 wiadra.
A termometr to najlepiej jakies elektroniczny z sonda na przewodzę. Kup na allegro kilka sztuk. Wrzucasz do gara sondę i cały czas widzisz temperaturę. Te że sklepów piwowarskich sa drogie. Też mam i już nie używam.
@potok555: Jak wzrasta to otwieram okno¯\_(ツ)_/¯