Wpis z mikrobloga

#linux #manjaro #nvidia #gry #grylinux

Wiecie może jak poprawnie skonfigurować pod manjaro wine 5 (stagging) z obsługą DXVK i D9VK ?

Mam sterowniki nvidia z serii 440 zainstalowane poprzez systemowy manager sterowników.
Po tym wykonałem te komendy

sudo pacman -S nvidia nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

sudo pacman -Syu
sudo pacman -S wine-staging giflib lib32-giflib libpng lib32-libpng libldap lib32-libldap gnutls lib32-gnutls mpg123 lib32-mpg123 openal lib32-openal v4l-utils lib32-v4l-utils libpulse lib32-libpulse libgpg-error lib32-libgpg-error alsa-plugins lib32-alsa-plugins alsa-lib lib32-alsa-lib libjpeg-turbo lib32-libjpeg-turbo sqlite lib32-sqlite libxcomposite lib32-libxcomposite libxinerama lib32-libgcrypt libgcrypt lib32-libxinerama ncurses lib32-ncurses opencl-icd-loader lib32-opencl-icd-loader libxslt lib32-libxslt libva lib32-libva gtk3 lib32-gtk3 gst-plugins-base-libs lib32-gst-plugins-base-libs vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Instaluje również dxvk-bin, następnie

sudo pacman -S lutris

W lutrisie zaznaczam że ma używać DXVK i D9VK i otrzymuje komunikat jak na zdjęciu.
Gdy odznaczę dxvk i d9vk gra uruchamia się poprawnie.
M.....l - #linux #manjaro #nvidia #gry #grylinux

Wiecie może jak poprawnie skonfig...

źródło: comment_1580984994Lr9zdAWMt6q6wOACXrDyyh.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bo nie miałem żadnych informacji o fps w lewym górnym rogu ekranu.

@MagicBall: Ustawiłeś zmienną do tego?

Widzę że brakuje tu json z nvidia, wiesz może jak go zdobyć ?

@MagicBall: Nie korzystam z manjaro. Wygoogluj sobie jak przeszukać repozytorium pod wzgledem plików dostarczanych przez pakiety.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ustawiłem zmienną i są wyświetlane wszystkie dane, sprawdziłem tą inną grę bez i z dxvk jest znaczna różnica w fps i nie ma artefaktów jak przy zwykłym wine czyli wydaje się że konfiguracja jest poprawna.

Może tak być że ten błąd przy uruchamianiu Skyrim

Failed to initialize renderer
Unknown error creating
  • Odpowiedz