Aktywne Wpisy
mickpl +1203
Dziennikarz TVN24 zadał Glapie przydługie pytanie że kredyty som no drogie i co możemy z tym zrobić, jak zwiększyć dostępność.
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Yuri_Yslin +81
Rocznik 87. Sporo z moich rówieśników z okresu 2012-2017 nie kupiło mieszkania. Ba, mało kto o tym myślał wtedy.
Czemu?
Bo nie było fomo. Mieszkania taniały lub przynajmniej nie rosły w zauważalny sposób. Wiele osób odkładało kasę, by kupić coś większego /docelowego, gdy przyjdzie pora. Mieszkało się na wynajmie, u rodziców, etc. Temat nieruchomości praktycznie nie istniał w rozmowach.
Dopiero
Czemu?
Bo nie było fomo. Mieszkania taniały lub przynajmniej nie rosły w zauważalny sposób. Wiele osób odkładało kasę, by kupić coś większego /docelowego, gdy przyjdzie pora. Mieszkało się na wynajmie, u rodziców, etc. Temat nieruchomości praktycznie nie istniał w rozmowach.
Dopiero
Duzo czytam wpisów, na temat ludzi, którzy narzekają na rodziców/wieś/ cos innego i chcą sie wyprowadzić, ale z jakiegoś powodu tego nie robią. Jestem w podobnej sytuacji, mam 19 lat no i kończe własnie liceum, chicałbym się wynieść do innego miasta i znaleźć jakaś prace. Moje pytanie brzmi - ciężko znaleźć pracę w takim mieście jak Kraków/Wrocław, zeby starczyło na wynajem kawalerki i takie w miarę normalne życie? Wiem, ze dla kazdego normalne zycie oznacza co innego, więc przybliźe mniej wiecej zarobki tj. 2500-3000 zł netto, bez zadnego wykształcenia, doświadczenia itd jest ciężkie do osiągnięcia? Da sie w ogóle utrzymać z takich zarobków w mieście?
#wroclaw #krakow #praca #kiciochpyta
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: [Wyjazdy studenckie](https://st.pl/$xvynkdla)
@AnonimoweMirkoWyznania: Dosyć ciężko, ale możesz wynająć pokój na początek.
Komentarz usunięty przez moderatora
@AnonimoweMirkoWyznania: W tym momencie wynajem kawalerki w Krakowie to minimum 1500 zł. Nie lepiej szukać pokoju albo miejsca w pokoju? Dopiero startujesz z życiem, małe kroczki.
Praca w jakiś marketach jest raczej od ręki.
Pracę za 2,5k-3k netto na początek może być ciężko. Jeśli bez żadnego doświadczenia, to raczej jakiś sklep, kawiarnia, bar itp. i tam myślę koło 2k zarobisz, jeśli jakieś nadgodziny czy napiwki wpadną, to może dociągniesz pod 3k.
Tak czy inaczej, jeśli męczy Cię otoczenie obecne, to jedz bez wahania. Jakakolwiek praca
Komentarz usunięty przez autora
W sensie normalnie czy np przy paczce za pobraniem "reszty nie trzeba"?
@Alpha_Male Jak jest pobranie czasem zostawiają resztę.
Komentarz usunięty przez autora