@Mjelonewjadro: To przód. Jeżeli chodzi o radzenie sobie w trudniejszych warunkach zawsze lepszy jest przód. Tył ludzie lubią, ob "dostarcza sportowych wrażeń"
Z fizycznego punktu widzenia zdaje mi się iż RWD będzie lepsze, ze względu na przeniesienie masy pojazdu w kierunku tyłu ta właśnie oś jest mocniej dociążona zwiększając tym samym siłę tarcia pomiędzy kołami a podłożem, różnica jest tym większa im większy jest kąt nachylenia nawierzchni.
@Mjelonewjadro: z fizycznego - tak, ale pod względem bezpieczeństwa - bezpieczniejsze jest FWD, bo w razie poślizgu najwyżej się zatrzymasz, a nie zacznie Cię obracać ( ͡°͜ʖ͡°)
oczywiście mówię tutaj o niedoświadczonych kierowcach, nie o bogach kierownicy, którzy opanują każde auto w każdych warunkach (✌゚∀゚)☞
@Mjelonewjadro: Wyłącz sobie kontrolę trakcji w jednym i drugim przypadku i rusz pod ośnieżoną górkę, najlepiej jeszcze lekko pochyloną w bok. FWD będzie się jako tako wciągał, a w RWD będzie uciekał i trzeba więcej kontrować. Z odpalonymi systemami jednym i drugim ogarniesz ( ͡°͜ʖ͡°)
Dobra, obciążenie przedniej osi silnikiem chyba robi robotę, gdyby silnik był z tyłu wówczas RWD by wygrało. Nie uwzględniłem rzeczywistego rozkładu masy.
@Mjelonewjadro: kiedyś na FWD nie mogłem pod górę wyjechać bo była oblodzona. po siedmiu próbach obróciłem auto i wjechałem na wstecznym za 1 razem ( ͡°͜ʖ͡°)
@Mjelonewjadro: Zależy od rozkładu masy w aucie, tego jak stroma góra, czy jest oblodzenie, śnieg, etc. Co można bez wątpienia powiedzieć, to to, że przy jeździe z góry RWD jest zawsze istotnie gorsze, a jeśli jedziesz pod górę, to i z góry wkrótce będziesz musiał jechać.
Oczywiście jeśli jest oblodzona i stroma górka najlepszą opcją jest 4wd z difflockami. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Mjelonewjadro: z punktu widzenia fizyki RWD lepiej będzie sobie radził z przenoszeniem mocy na asfalt. Niektórzy nawet przy aucie FWD sugerują próbować podjechać tyłem jak nie uda się przodem i nie jest to tylko kwestia przełożeń. Problem w tym, że większość aut niezależnie od tego którą oś mają napędzaną mają silnik z przodu i niekoniecznie równy rozkład masy na obie osie, pod względem prowadzenia to szkodzi, ale "cięższa" oś napędzana
Co jest lepsze w jeździe pod górę FWD czy RWD?
Tył ludzie lubią, ob "dostarcza sportowych wrażeń"
oczywiście mówię tutaj o niedoświadczonych kierowcach, nie o bogach kierownicy, którzy opanują każde auto w każdych warunkach (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Oczywiście jeśli jest oblodzona i stroma górka najlepszą opcją jest 4wd z difflockami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_o7RKxqmkDrDgjZu8HOqNZkuxSNInaX6a.jpg
Pobierz