Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
Ostatnio robiłem Croque Madame. Dzisiaj przyszedł czas na Croque Monsieur, czyli francuską zapiekankę z mięsem, sosem beszamelowym i serem. Do przygotowania użyłem:
dwie grubo krojone kromki chleba żytnio-pszennego (200g chleba rzemieślniczego, bardzo gęsty stąd spora masa);
sos beszamelowy - 1 szklanka mleka 3,2% (250ml), łyżka masła (25g), łyżka mąki (20g), odrobina startej gałki muszkatołowej i pieprzu;
150g udka z indyka, smażonego saute na odrobinie oliwy (dzięki czemu uzyskałem chrupiąca skórkę i soczyste mięso wewnątrz);
cztery plastry przysmażonego, chrupiącego boczku (50g);
ser gruyere - dwa plastry i garść starego sera(70g);
dodatkowo odrobina masła (ok.8g).
Kromki chleba zarumieniłem z jednej strony (zewnątrz) wcześniej smarując odrobiną masła i wykorzystując tłuszcz wytopiony z boczku. Do środka dodałem kolejno sos beszamelowy, ser, boczek, pokrojone wzdłuż plasterki usmażonego uprzednio indyka, kolejny plaster sera i sos beszamelowy na drugą stronę. Na wierzch sos beszamelowy i starty ser. Tak przygotowaną kanapkę następnie piekłem przez ok. 8min w 190 deg.C. Wartość energetyczna całości ok. 1490kcal (białko: 80g, tłuszcz: 73g; węglowodany: 134g). Prawie jak pokaźnych rozmiarów burger:)
#gotujzwykopem #foodporn #pieczzwykopem #kuchnia
Michu94 - Ostatnio robiłem Croque Madame. Dzisiaj przyszedł czas na Croque Monsieur, ...

źródło: comment_6D2kVWgCIIooq66O3roaeBZnwXbsVA8g.jpg

Pobierz