Aktywne Wpisy
kantek007 +528
#titanic
Chyba będę robił amatorską łódź podwodną. Popłyniemy do Heweliusza albo coś. Wchodzce w to? :D
Chyba będę robił amatorską łódź podwodną. Popłyniemy do Heweliusza albo coś. Wchodzce w to? :D
thof +2
Do jakiego miasta w Polsce warto przeprowadzić się biorąc pod uwagę głównie walory przyrodnicze w okolicy?
Jak sprawdzam różne rankingi, to one głównie biorą pod uwagę jednak warunki ekonomiczne, co w moim przypadku nie ma znaczenia, bo i tak pracuję zdalnie. Rozważam raczej większe miasta poza Warszawą, w której centrum mieszkam od blisko dekady i już mam jej dość. Wolny czas spędzam głównie na rowerze i chciałbym, żeby w okolicy były lasy,
Jak sprawdzam różne rankingi, to one głównie biorą pod uwagę jednak warunki ekonomiczne, co w moim przypadku nie ma znaczenia, bo i tak pracuję zdalnie. Rozważam raczej większe miasta poza Warszawą, w której centrum mieszkam od blisko dekady i już mam jej dość. Wolny czas spędzam głównie na rowerze i chciałbym, żeby w okolicy były lasy,
Kaczka na surowo to moje ostatnie odkrycie, tatar z przepisu z bloga praktykulinarni, z kilkoma drobnymi zmianami.
Tatar z kaczki z azjatyckim twistem
Na 2 małe porcje:
Pierś z kaczki o wadze ok 300g
1 łyżeczka sosu sojowego
0,5 łyżeczki musztardy
2cm kawałek imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 mała czerwona cebula
Chili
Sól, pieprz
Łyżeczka sezamu
Łodyga szczypiorku
Łyżka majonezu (25g)
1/2 łyżeczki wasabi
1/2 ogórka
Odrobina startego imbiru
Pierś z kaczki pozbawić skóry* i wszystkich błon i posiekać. Wymieszać z sosem sojowym, musztardą, startym imbirem, olejem sezamowym, posiekaną cebulką, ostrą papryczką i 1/2 posiekanej łodygi szczypiorku. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Majonez wymieszać z wasabi
Ogórka pokroić w zapałki, wymieszać z posiekanym imbirem (opcjonalnie skropić olejem sezamowym i octem ryżowym)
Wyłożyć na tatara na talerz, posypać sezamem i pozostałym szczypiorkiem. Obok wyłożyć majonez, na wierzch ogórka. Skropić całość olejem sezamowym
*skórę można wysmażyć na chrupiącego chipsa :)
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
@Hatsuban: Podobno ten był z węża a nie nietoperza :D
Dodatkowe 5 minut roboty, a może ustrzec między innymi przed e.coli
Oczywiście, prawdopodobieństwo wystąpienia e.coli jest niskie, ale to twój wybór :)
@chixi: wyjaśnij czemu.
@potfurov: wątpię czy to trafi do kucharza który się do guidelines stosuje tylko jak audyt ma xd
@Cryptonerd_io z powodu różnicy w hodowli. Z resztą nigdzie nie ma kategorycznego stwierdzenia "nie jedzcie kaczki na surowo" tylko same domysły, dotyczące mięsa z chowu przemysłowego.
Tak samo nie obawiam się używania surowych jajek czy innej surowizny.
W żywieniu zbiorowym to inna sprawa, ale w swojej kuchni niech każdy robi co chce.