Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Kaczka na surowo to moje ostatnie odkrycie, tatar z przepisu z bloga praktykulinarni, z kilkoma drobnymi zmianami.

Tatar z kaczki z azjatyckim twistem
Na 2 małe porcje:

Pierś z kaczki o wadze ok 300g
1 łyżeczka sosu sojowego
0,5 łyżeczki musztardy
2cm kawałek imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 mała czerwona cebula
Chili
Sól, pieprz
Łyżeczka sezamu
Łodyga szczypiorku

Łyżka majonezu (25g)
1/2 łyżeczki wasabi

1/2 ogórka
Odrobina startego imbiru

Pierś z kaczki pozbawić skóry* i wszystkich błon i posiekać. Wymieszać z sosem sojowym, musztardą, startym imbirem, olejem sezamowym, posiekaną cebulką, ostrą papryczką i 1/2 posiekanej łodygi szczypiorku. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Majonez wymieszać z wasabi

Ogórka pokroić w zapałki, wymieszać z posiekanym imbirem (opcjonalnie skropić olejem sezamowym i octem ryżowym)

Wyłożyć na tatara na talerz, posypać sezamem i pozostałym szczypiorkiem. Obok wyłożyć majonez, na wierzch ogórka. Skropić całość olejem sezamowym

*skórę można wysmażyć na chrupiącego chipsa :)

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz
źródło: comment_J4z1vJaSrkpQbteB4PIQLfuSGp3wflFY.jpg
  • 48
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chixi: zachowaj choć elementarne środki higieny i obsmaż, dosłownie po 2-3 sekundy, pierś z każdej strony. Zabije to bakterie które, które mogły się przypałętać w procesie przetwarzania np. w rzeźni. Później wykrój cienką warstwę ściętego miesa.
Dodatkowe 5 minut roboty, a może ustrzec między innymi przed e.coli
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chixi: tak, m.in. na profesjonalnych kuchniach się tak robi. Takie są procedury przygotowania takiego dania wg. HACCAP.
Oczywiście, prawdopodobieństwo wystąpienia e.coli jest niskie, ale to twój wybór :)
zachowaj choć elementarne środki higieny i obsmaż, dosłownie po 2-3 sekundy, pierś z każdej strony. Zabije to bakterie które, które mogły się przypałętać w procesie przetwarzania np. w rzeźni. Później wykrój cienką warstwę ściętego miesa.

Dodatkowe 5 minut roboty, a może ustrzec między innymi przed e.coli


@potfurov: wątpię czy to trafi do kucharza który się do guidelines stosuje tylko jak audyt ma xd
@mitchumi o, a to czemu

@Cryptonerd_io z powodu różnicy w hodowli. Z resztą nigdzie nie ma kategorycznego stwierdzenia "nie jedzcie kaczki na surowo" tylko same domysły, dotyczące mięsa z chowu przemysłowego.
Tak samo nie obawiam się używania surowych jajek czy innej surowizny.
W żywieniu zbiorowym to inna sprawa, ale w swojej kuchni niech każdy robi co chce.