Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Kaczka na surowo to moje ostatnie odkrycie, tatar z przepisu z bloga praktykulinarni, z kilkoma drobnymi zmianami.

Tatar z kaczki z azjatyckim twistem
Na 2 małe porcje:

Pierś z kaczki o wadze ok 300g
1 łyżeczka sosu sojowego
0,5 łyżeczki musztardy
2cm kawałek imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 mała czerwona cebula
Chili
Sól, pieprz
Łyżeczka sezamu
Łodyga szczypiorku

Łyżka majonezu (25g)
1/2 łyżeczki wasabi

1/2 ogórka
Odrobina startego imbiru

Pierś z kaczki pozbawić skóry* i wszystkich błon i posiekać. Wymieszać z sosem sojowym, musztardą, startym imbirem, olejem sezamowym, posiekaną cebulką, ostrą papryczką i 1/2 posiekanej łodygi szczypiorku. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Majonez wymieszać z wasabi

Ogórka pokroić w zapałki, wymieszać z posiekanym imbirem (opcjonalnie skropić olejem sezamowym i octem ryżowym)

Wyłożyć na tatara na talerz, posypać sezamem i pozostałym szczypiorkiem. Obok wyłożyć majonez, na wierzch ogórka. Skropić całość olejem sezamowym

*skórę można wysmażyć na chrupiącego chipsa :)

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz
źródło: comment_J4z1vJaSrkpQbteB4PIQLfuSGp3wflFY.jpg
  • 48